15 Temmuz’da 7 kurşun yemesine rağmen kışlasını darbecilere teslim etmeyen ve "Bir hainde vatan sevgisi yoksa en büyük tehlikedir" sözleriyle hafızalara kazınan Tümgeneral Davut Ala, 5’inci Kolordu Komutanı oldu. 15 Temmuz gece yarısı İstanbul Kartaltepe Kışlası’nı hainlere teslim etmemek için canı pahasına direnen Davut Ala, çatışma sırasında vücuduna isabet eden 7 mermiye rağmen geri adım atmadı. Çatışma anında yaşadıklarını dile getiren Ala Paşa, "Silah tutukluk yaptı sandım. Yanımdaki uzman çavuş arkadaşlar 'Komutanım parmağınıza bakın' dedi. Tetiği tutan parmağım kopmuş, onun için ateş edemiyormuşum" ifadeleriyle o gecenin dehşetini ve kararlılığını anlatmıştı. Gördüğü ağır yaralara rağmen mücadeleyi bırakmayan ve helallik isteyen Ala Paşa, dönemin Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı'yı arayarak "Ben herhalde şehit oluyorum, çocuklarım önce Allah’a sonra sana emanet" diyerek vatan savunmasındaki adanmışlığını gözler önüne sermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamada Ala Paşa’nın duruşuna dikkat çekerek, "7 mermi yemiş, ona bakıyorum hâlen bizi düşünüyor" sözleriyle kahraman komutanın direnişini takdir etmişti.