Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

10 asırlık şifa deposu! Bulgar halkı sofrasından eksik etmiyor, bağışıklığı güçlendirip vücudu vitamine boğuyor

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
10 asırlık şifa deposu! Bulgar halkı sofrasından eksik etmiyor, bağışıklığı güçlendirip vücudu vitamine boğuyor

Tarihi, 10 asır öncesine kadar dayandığı bilinen işkembe çorbası, bağışıklık güçlendirici etkisiyle kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.

qUNFeTUjXUWvb4fHXDmOxw.jpg

Anavatanı Bulgaristan ve Arnavutluk olan işkembenin, Osmanlı mutfağında da önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. 10 asırdır şifa dağıtan işkembe, genel sağlık üzerinde sayısız fayda sağlıyor.
6PLsEm1k-kqM95jz2Z_tZw.jpg

1 kilo iyi temizlenmiş işkembe 7 diş sarımsak Yarım çay bardağı sirke 1,5 litre su 4 yemek kaşığı un Sıvı yağ Terbiyesi için: 2 yemek kaşığı un 1 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı yoğurt Yarım limonun suyu
qY6pQDDSdE-bNItPwVppFw.jpg

İşkembeler bir saat sirkeli suda bekletilir, sonra küp şeklinde doğranır. 45 dakika doğranan işkembeler düdüklü tencerede 1,5 litre suda pişirilir. Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile 4 yemek kaşığı un kavrulur. Haşladığımız işkembenin soğumuş suyunu kavrulan una topaklanmaması için azar azar yedirilerek konur. İşkembeler bu karışıma dökülür, kaynatılır. 15 dakika kaynatılan işkembeye arzu edilen miktarda sarımsak dövülür ve sirke ile birlikte çorbaya konur. Çorbayı ocaktan almaya yakın terbiyesi hazırlanır. Yumurta sarısı, yoğurt, limon suyu ve un çırpılır yavaş yavaş çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha kaynamaya bırakılır. Servis yapacağınız çorbayı kırmızı pul biber ve karabiberle süsleyip servise sunabilirsiniz.
hgJS3nwB1EWSYE67LWJPCA.jpg

İşkembeleri 1 saat kadar sirkeli suda bekleterek iyice temizlenmesini sağlamalısınız. İşkembenin suyunu una yavaş yavaş eklemeli ve topaklanmasını engellemelisiniz. Çorbanın terbiyesini ilave etmeden önce çorbanın suyundan 1 kepçe kadar alarak terbiyenin içerisine eklemelisiniz. Daha sonra terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya eklemelisiniz. Aksi halde terbiyeniz kesilebilir.
gR1CN4mJjU-2_UuDEqYm5w.jpg

İşkembenin içerisinde bulunan çinko, selenyum ve fosfor hücre duvarını korur ve yeni hücre oluşumunu olumlu etkiler. İçerdiği vitaminler sayesinde kemik gelişimini destekler. İşkembenin içerisinde yüksek miktarda B12 bulunmaktadır. Bu sebeple B12 eksikliğinden kaynaklı hastalıklar için oldukça faydalıdır. İşkembe ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar