- 4 Temmuz 2024
- 4,180

Gastronomi şehri Hatay'ın tescilli lezzeti Belen tava, bölgeye özgü baharatlarla kiremit kaplarda pişirilerek damakları çatlatıyor. Belen tavanın tadına bakmak isteyenler, kilometrelerce yol aşıp geliyor.

Türkiye'de gastronomisiyle dikkat çeken şehirlerden olan Hatay'da bölgeye özgü çeşitli lezzetler ön plana çıkıyor.

Yörenin eşsiz lezzetlerinden olan ve ismini Belen ilçesinden alan Belen tavaya, geçtiğimiz günlerde Hatay Valiliği'nin yürüttüğü çalışmalar neticesinde Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret belgesi verilmişti.

Belen tavaya tadını, yöreye özgü baharatlar ve etin doğallığı veriyor. Ülkenin çeşitli yerlerinden Hatay'a gelenlerin yemeden dönemedikleri lezzet, eşsiz tadıyla damak çatlatıyor.

Belen tavanın içerisine katılan ürünlerden bahseden etçi Yunus Emre Cömert, şu ifadeleri kullandı: “Uzun yıllardır Belen'de tüketilen ve bizim bildiğimiz 100 yılı aşkın bir tarihi olan Belen'in meşhur tescilli yemeğidir. İçerisine; tatlı kapya biberi, acı köy biberi, soğan, sarımsak, kuzu eti, eritilmiş kuyruk yağı, domates, çeşitli baharatlar karabiber, pul biber, tuz ve köyde yapılan domates salçalarının sosundan yaptığımız sudan ekliyoruz.''

''Tescilli lezzetimiz Belen Tava, enfes damak çatlatan lezzetiyle herkesin tatması gereken bir yemektir. Belen tavanın olmazsa olmazı kiremit tavadır, kiremit olmazsa tadını yakalayamaz.''

Cömert, sözlerine şu şekilde devam etti: “Hatay'a gelenlerin Belen tava yemeden gitmemeleri lazım. Yani buranın olmazsa olmazıdır. Türkiye genelinde tek ismi vardır Belen tavamızın. Hatay'a gelen herkesi Belen tava yemeye bekliyoruz. Kiremit tavalarda yaklaşık 40 dakika pişmesi gerekiyor, ocağın derecesi odun ateşinde olması lazım yani 250 derece civarında.''

''12 yıldır yiyecek hazırlama sektöründe çalışıyorum. İstanbul'dan, Ankara'dan, şehir dışından hatta yurt dışından gelen Hataylılar, ziyaretçiler, belen tava yemeden kesinlikle buradan gitmiyorlar.''
