- 4 Temmuz 2024
- 4,180
Anasonun yağı, tohumundan elde edilen ve anasonun tüm özelliklerini taşıyan yağdır. Anasonun yerine kullanılabilir. Salt haliyle içilmez. Bir fincan suya 4-5 damla damlatılıp seyreltilmesi sağlanır. Ardından karıştırılıp içilir. Emziren ve hamile kadınlarda kullanımı uygun değildir.
Karaciğer hastalığı ya da bir kanser türü için tedavi görüyorsanız anasonun yağını kullanmadan önce bir doktora danışmalısınız. Yağ cilde uygulanacaksa, öncesinde mutlaka taşıyıcı bir yağ ile inceltilmelidir. Aksi halde alerjik reaksiyon gelişebilir. Ayrıca cildi hassas olanların bu yağı kullanması tavsiye edilmez.
Anason yağının faydaları
Spazm giderici özelliği sayesinde ayakta veya vücudun herhangi bir yerinde aniden meydana gelen kramplara iyi gelmektedir.
İçerisinde bulunan antiseptiklerin, yaraları kuvvetli bir şekilde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Ancak yara üzerine sürülecekse seyreltilip kullanılmalıdır. Aksi takdirde ters bir etki yaratabilir.
Bağırsakların boşaltımındaki etkisi sayesinde vücudu toksinlerden arındırır.
Gaz probleminin giderilmesine yardımcı olur.
Yağının iyi geldiği hastalıklar
Tansiyonu dengeler.
Mide hastalıklarına karşı etkilidir.
Bronşit öksürüğünün kesilmesine yardımcı olur.
Böbrek taşı veya kum dökenler için bu süreci hızlandırır.
Kan dolaşımını artırdığından romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Solunum güçlüğü çeken hastaları rahatlatır.
Soğuk algınlığından kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.
Anason yağı nasıl elde edilir?
Büyük ölçekli anason yağı üretimi, anasonun kurutulmuş tohumlarının buharla damıtılması ile yapılır. Ancak evde kendi anason yağınızı da üretebilirsiniz.
Malzemeler:
Kuru anason tohumu
Taşıyıcı yağ (örneğin badem yağı)
Havan ve havaneli
Tülbent
Cam kap
Yapılışı: Kuru tohumlarını yağını ve kokusunu salana kadar havanda dövün. Ancak ince bir toza dönüşmemesine dikkat edin. Ezilen anasonu neredeyse dolana kadar cam kaba aktarın. Taşıyıcı yağı, anason tamamen altta kalıncaya kadar kaba boşaltın. Kabı kapatın ve güneşin altına koyun. Güneşin ısısı, ezilmiş tohumlardan yağın salınmasına yardımcı olacaktır. Tohumlar ve yağı ayırmak için malzemeyi tülbentten geçirin. Hazırlamış olduğunuz anason yağını serin ve kuru bir yerde saklayın.
Karaciğer hastalığı ya da bir kanser türü için tedavi görüyorsanız anasonun yağını kullanmadan önce bir doktora danışmalısınız. Yağ cilde uygulanacaksa, öncesinde mutlaka taşıyıcı bir yağ ile inceltilmelidir. Aksi halde alerjik reaksiyon gelişebilir. Ayrıca cildi hassas olanların bu yağı kullanması tavsiye edilmez.

Anason yağının faydaları
Spazm giderici özelliği sayesinde ayakta veya vücudun herhangi bir yerinde aniden meydana gelen kramplara iyi gelmektedir.
İçerisinde bulunan antiseptiklerin, yaraları kuvvetli bir şekilde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Ancak yara üzerine sürülecekse seyreltilip kullanılmalıdır. Aksi takdirde ters bir etki yaratabilir.
Bağırsakların boşaltımındaki etkisi sayesinde vücudu toksinlerden arındırır.
Gaz probleminin giderilmesine yardımcı olur.
Yağının iyi geldiği hastalıklar
Tansiyonu dengeler.
Mide hastalıklarına karşı etkilidir.
Bronşit öksürüğünün kesilmesine yardımcı olur.
Böbrek taşı veya kum dökenler için bu süreci hızlandırır.
Kan dolaşımını artırdığından romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Solunum güçlüğü çeken hastaları rahatlatır.
Soğuk algınlığından kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.
Anason yağı nasıl elde edilir?
Büyük ölçekli anason yağı üretimi, anasonun kurutulmuş tohumlarının buharla damıtılması ile yapılır. Ancak evde kendi anason yağınızı da üretebilirsiniz.
Malzemeler:
Kuru anason tohumu
Taşıyıcı yağ (örneğin badem yağı)
Havan ve havaneli
Tülbent
Cam kap
Yapılışı: Kuru tohumlarını yağını ve kokusunu salana kadar havanda dövün. Ancak ince bir toza dönüşmemesine dikkat edin. Ezilen anasonu neredeyse dolana kadar cam kaba aktarın. Taşıyıcı yağı, anason tamamen altta kalıncaya kadar kaba boşaltın. Kabı kapatın ve güneşin altına koyun. Güneşin ısısı, ezilmiş tohumlardan yağın salınmasına yardımcı olacaktır. Tohumlar ve yağı ayırmak için malzemeyi tülbentten geçirin. Hazırlamış olduğunuz anason yağını serin ve kuru bir yerde saklayın.