- 4 Temmuz 2024
- 4,180

Kıymaların yuvarlanarak top şeklini almasıyla yapılan köfte, bazen ne yaparsak annelerimizin yaptığı kadar lezzetli olamayabiliyor. Ancak içine bir parça kuyruk yağı ekleyerek, siz de tadına doyulmaz köfteler yapabilirsiniz.

Ünlü İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay'ın 'ömür uzatıyor' dediği kuyruk yağı, bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kan basıncını da dengeliyor.

Sinir hücreleri için faydalı olan ve kemik gelişimine yardımcı olan kuyruk yağını, köfteyi pişirmeden önce harcına ekleyip karıştırmayı unutmayın.

1 kg dana döş kıyma 200 gr çok ince doğranmış veya çekilmiş kuyruk yağı 1 bayat ekmek içi 1 su bardağı ince bulgur 1 demet maydanoz 4 adet çarliston biber 5 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı kimyon 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pulbiber 1 çay kaşığı kekik

Öncelikle biberleri çok ince bir şekilde doğramak gerekiyor, uğraşmak istemeyenler bu aşamayı blender yoluyla halledebilirler. Kıyma ve yağımızı iyice harmanlayıp bir kaba alıyoruz. Maydanozları da ince kıyım yapıp kıymaya ekliyoruz. Bayatlamış ekmek içini avuç içinde ufalayıp malzemelerimizin içine ekliyoruz. Bulgur ve rendelenmiş sarımsakları da ekleyip son olarak kalan tüm baharatları ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz. Farklı baharat sevenler ek yapabilir.

Köfte ne kadar çok yoğrulursa, lezzetinin de o kadar yerinde olacağını unutmayın. Eğer vaktiniz varsa, yoğurulmuş köftelere şekil vermeden önce buzdolabında 1 saat kadar dinlendirebilirsiniz.

Kuyruk yağının aşırı miktarda tüketilmesi, damar tıkanıklığı gibi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Yine aşırı miktarda kuyruk yağı tüketilmesi kanser hücrelerini tetikleyebilir. Mide rahatsızlığı olan kişilerin de bu yağı belirli bir oranda tüketmeye dikkat etmesi gerekir.