- 4 Temmuz 2024
- 4,180
Günümüzde yazımı ve anlamı en çok karıştırılan sözcüklerden biri de "ataş"dır.
Ataş, birden fazla kağıdın bir arada tutulması amacıyla kullanılan kırtasiye malzemesi.
Fransızca attache sözcüğünden dilimize ataş olarak geçen, kağıtları, sayfaları, dosyaları birbirine iliştirmek, tutturmak için kullanılan, ince metalden veya plastikten imal edilen kullanışlı nesnenin Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından önerilen karşılığı ise "tutturgaç"tır.
Yanlış kullanılan biçimi "ataç" olan sözcüğün doğru kullanımına verilebilecek örnekler:
Ataş, birden fazla kağıdın bir arada tutulması amacıyla kullanılan kırtasiye malzemesi.
Fransızca attache sözcüğünden dilimize ataş olarak geçen, kağıtları, sayfaları, dosyaları birbirine iliştirmek, tutturmak için kullanılan, ince metalden veya plastikten imal edilen kullanışlı nesnenin Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından önerilen karşılığı ise "tutturgaç"tır.
Yanlış kullanılan biçimi "ataç" olan sözcüğün doğru kullanımına verilebilecek örnekler:
1. Ben senden bir tane ataş istemiştim, sen ise bana bir kutu getirmişsin, eksik olma dostum benim.
2. Masanın üzerine dağılmış bir sürü raptiye ve ataş vardı. Öğretmen bütün dağınıklığı toplamadan sınıftan çıkmamamı, döndüğünde onları masasının üzerinde görmek istemediğini söyledi. Ben hemen pratik bir çözüm buldum. Her zaman yanımda taşıdığım mıknatısı masanın üzerinde şöyle birkaç kez gezdirince, bütün hepsini toplayıp kutularına doldurdum.