- 4 Temmuz 2024
- 4,180

Türkiye'de pek çok yörede iştahla tüketilen yayla çorbası, damak çatlatan lezzetinin yanı sıra genel sağlık üzerindeki faydalarıyla da dikkat çekiyor. Pirinç ve yoğurtla yapılan yayla çorbası, bağışıklığı güçlendirip sindirim sağlığını iyileştiriyor.

Yayla çorbasında bulunan vitaminler, özellikle mevsimsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yayla çorbası yoğurt ile hazırlandığı için kolesterolü dengeleme özelliğine sahiptir.

Besin değeri yüksek olan yayla çorbası, aynı zamanda metabolizma dostudur. Bağırsak sağlığını iyileştirir ve hazımsızlık sorunlarını ortadan kaldırır.

Ekmeksiz şekilde tüketilen bir kase yayla çorbası, potasyum yönünden zengindir. Potasyum, kalp ritmini düzenler ve kalp sağlığını korur. Kan basıncını dengeler ve tansiyon yükselmesini engeller. Yayla çorbasının hazırlanışı, yaklaşık yarım saat sürer.

1 fincan pirinç (Türk kahvesi fincanı) 7 su bardağı su 1 su bardağı yoğurt 1 yumurta Yarım fincandan biraz fazla un (Türk kahvesi fincanı) 3 yemek kaşığı sıvı yağ 2 yemek kaşığı tereyağı Tuz Nane

Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatılır. Çorba piştikten sonra altı kapatılır ve kaselere alınır. Ayrı bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirilir. Kalan naneli tereyağı, tenceredeki çorbaya koyup karıştırılır. Yayla çorbası servise hazır. Afiyet olsun...