- 4 Temmuz 2024
- 4,180

Çağla, olmamış badem,olmamış bitki, sert çekirdekli , badem ve kayısının yeşil ve körpe haline verilen isme denir. Daha çok badem için kullanılır. En erken yenebilen meyvelerden birisidir. Yılda sadece 15 ila 20 günlük bir süre için tüketilebilmektedir.
Uzun ömürlü ve daha boylu olan badem ağacı, 50 ila 100 yıl kadar yaşar ve 6 ila 12 m ye kadar boylanabilmektedir. Ağaçları pembe beyaz çiçekler açmaktadır. Meyvesi yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Bazı kişiler çağlayı tuz ile tüketmektedir, ekşi bir meyvedir.
Çağlada bulunana vitaminler; B1, B2, B3, C, E
Çağlada bulunan mineraller; Potasyum, magnezyum, selenyum, kalsiyum, demir,
Çağlanın Faydaları;
Çağla, kötü kolesterolü ( LDL yi ) düşürmeyi sağlamaktadır.
Yüksek kolesterole karşı korumaktadır.
Saçların daha sağlıklı görünmesini sağlar.
İçi su ile dolu ve sert olduğu için yerken kalori yaktırır, sulu olduğu için doyurucu etkiye sahiptir.
Safra kesesindeki taş oluşumu önlemeyi sağlamaktadır