Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

‘Çanakkale Zaferi Namlunun Mayınla Kardeşliğidir’

Kaco Adem Çevrimdışı

Kaco Adem

Yarbay
Üye
27 Nisan 2024
1,670
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü nedeniyle KÜDENFOR, Hasköy’deki Rahmi M. Koç Müzesi’nde bir panel düzenledi.

Panelde sunum yapan KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz, “Çanakkale zaferi denizde mi, karada mı kazanıldı?” sorusuna, “Bu zafer namlunun ve mayının kardeşliğinin bir sonucudur” karşılığını verdi.

Hasköy’deki Rahmi M. Koç Müzesi, 109 yıl önce tüm dünyaya “Çanakkale geçilmez” dedirten destansı zaferin kahramanı Atatürk ile şehit ve gazi silah arkadaşlarının anıldığı bir panele ev sahipliği yaptı.

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) ve İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi iş birliğinde 17 Mart Pazar günü müzenin konferans salonunda düzenlenen panel KÜDENFOR Kurucu Direktörü Amiral Cem Gürdeniz ile Müze Genel Müdürü Mine Sofuoğlu’nun açış konuşmaları ile başladı.

canakkale_panel_up1.jpg


BİR ULUS İÇİN DENİZ GÜCÜNÜN ÖNEMİ

“Büyük Bir Deniz Zaferinin Kahramanları” başlıklı panelde bir de sunum yapan Cem Gürdeniz, deniz gücünün bir ulus için ne denli önemli olduğunu Osmanlı ile Türkiye tarihinden verdiği çeşitli örneklerle vurguladı.

Çanakkale Zaferi’nin denizde mi, karada mı kazanıldığını soran Gürdeniz, kendi sorusunu, “Bu zafer namlu ve mayın kardeşliğinin bir sonucudur” sözleri ile cevapladı.

Nusrat Mayın Gemisi tarafından Boğaz’ın Anadolu tarafında gecenin karanlığında düşmana fark ettirmeden kıyıya paralel bir şekilde ve denizden kara bombardımanı yapan gemilerin dönüş manevrasında kullandığı bölgeye dökülen mayınların savaşın kaderini değiştirdiğini söyledi.

canakkale_panel_up2.jpg


SELANİK MAYIN GEMİSİ

Ardından sıra, bugüne kadar adı fazla duyulmayan, ancak düşman tarafından saptanamayan bir hatta mayın döşeyerek ağır kayıp verdiren Selanik Mayın Gemisi’ne geldi.

Savaştan sonra “Gonca” adını alarak römorkörden yolcu vapuruna dönüştürülen ve Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenen “Selanik Mayın Gemisi”nin tarihi ayrıntılarını ise deniz tarihi araştırmacısı ve denizaltı harbi uzmanı Emekli Deniz Kurmay Albay Bora Serdar paylaştı.

Serdar’ın ardından 18 Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı ve Çanakkale Savaşları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Murat Karataş, “18 Mart 1915 Günü Yaşananlar ve 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’’ başlıklı bir sunum yaptı.

canakkale_panel_up3.jpg


ATATÜRK’E TAHSİS EDİLEN FIAT ZERO

Araştırma Görevlisi Buğra Terzi de “Fiat Zero Aracının Albay Mustafa Kemal’e Tahsis Edildiği Dönemde Anafartalar Cephesi” başlıklı sunumu ile katılımcılara seslendi.

Mustafa Kemal’e tahsis edilen bu Fiat Zero aracın bir benzeri TOFAŞ tarafından İtalya’nın Torino kentinden getirilerek Rahmi M. Koç Müzesi’ne bağışlanmış ve 2023’ün 18 Mart’ından itibaren sergilenmeye başlanmıştı.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar