Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Lise YIL SONU Değerlendirme Raporu

HDC Çevrimdışı

HDC

General
Üye
26 Nisan 2024
3,383

Proje Adı: Dilimizin Zenginlikleri

Dönem: 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı

Okul: [Okul Adı]
Sınıflar: Lise (9, 10, 11 ve 12. Sınıflar)

1. Giriş

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, lise öğrencilerinin Türk dilinin ve kültürel mirasımızın zenginliklerini tanımalarını ve dil becerilerini geliştirmelerini amaçlamaktadır. 2023-2024 eğitim öğretim yılı boyunca, öğrencilere dilin güzelliklerini keşfetme ve kültürel bilinci artırma fırsatı sunan çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Bu rapor, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilen etkinlikleri ve sonuçlarını özetlemektedir.

1. Kasım Ayı Faaliyetleri

Okul Yürütme Komisyonu Kurulması:

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Okul Yürütme Komisyonu kurulmuş ve ilk toplantı gerçekleştirilmiştir. Komisyon, projenin okulda tanıtımı, etkinliklerin planlanması ve uygulanması, proje ilerleyişinin takibi gibi görevleri üstlenmiştir.

Bilen Oturur Etkinliği:

Bu etkinlikte, belirlenen kelimenin anlamı, eş anlamlısı, zıt anlamlısı, kökeni veya cümle içinde kullanımı gibi konularda sorular sorularak doğru cevap veren öğrenciler sırayla oturmuştur. Bu etkinlik, öğrencilerin kelime bilgilerini pekiştirmelerine olanak sağlamıştır.

Klasik Eser Okuma Pano Çalışması:

Öğrencilere Türk edebiyatında önemli bir yere sahip klasik eserlerden seçmeler sunulmuş ve bu eserlerin panolara yansıtılması sağlanmıştır. Bu çalışma, öğrencilerin klasik eserlere ilgisini artırmış ve eserleri daha iyi anlamalarını sağlamıştır.

Sözlük Tasarım Yarışması:

Tüm sınıflardan öğrenciler, kendi tasarladıkları sözlükleri jüriye sunmuş ve değerlendirilen sözlükler arasında dereceye girenler ödüllendirilmiştir. Bu yarışma, öğrencilerin sözlük tasarımı konusunda fikir sahibi olmalarını sağlamıştır.

Genel Değerlendirme:

Kasım ayında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımaları ve kültürel değerlerimizi benimsemeleri konusunda olumlu sonuçlar vermiştir.

1. Aralık Ayı Faaliyetleri

Yunus Emre Sözlüğü:

Öğrencilere, Yunus Emre’nin şiirlerinde geçen kelimelerin anlamları açıklanmış ve bu kelimelerle anlamlı cümle ve afiş oluşturma çalışmaları yapılmıştır. Öğrencilerin, Yunus Emre’nin şiirlerindeki kelimeleri daha iyi anlamaları ve yaratıcı çalışmalar yapmaları sağlanmıştır.

Genel Değerlendirme:

Aralık ayında gerçekleştirilen faaliyetler, öğrencilerin dil becerilerini ve yaratıcı düşünme yeteneklerini geliştirmede etkili olmuştur.

1. Ocak Ayı Faaliyetleri

Dede Korkut Hikayeleri İncelemesi:

Öğrencilerle birlikte Dede Korkut Hikayeleri incelenmiş, kelime anlamı bulma, bulmaca çözme ve hikaye yazma etkinlikleri yapılmıştır. Bu etkinlikler, öğrencilerin okuma ve anlama becerilerini artırmıştır.

Genel Değerlendirme:

Ocak ayında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin dilin zenginliklerini tanıma ve kültürel değerlerimizi benimseme konusundaki hedeflere uygun ilerlemiştir.

1. Şubat Ayı Faaliyetleri

Deyimler ve Atasözleri:

Öğrencilere çeşitli deyim ve atasözleri anlatılmış, dramatize edilerek ifade edilmiştir. Ayrıca, atasözü ve deyimler resimlenerek anlatılmıştır. Bu etkinlikler, öğrencilerin dil bilgisi ve kültürel mirasa yönelik farkındalıklarını artırmıştır.

Genel Değerlendirme:

Şubat ayında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin dilin zenginliklerini tanıma ve kültürel farkındalıklarını artırmada etkili olmuştur.

1. Mart Ayı Faaliyetleri

Mesnevi’den Hikayeler:

Mesnevi’den seçilen kelimeler ve anlamları eşleştirilmiş, yeni kelimeler türetilmiş ve bulmaca çözümleri yapılmıştır. Ayrıca, hikaye kartları hazırlanarak anlatım yapılmıştır. Bu etkinlikler, öğrencilerin kelime hazineleri ve dil becerilerini geliştirmiştir.

Genel Değerlendirme:

Mart ayında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin okuduğunu anlama ve yorumlama becerilerinde gelişme sağlamıştır.

1. Nisan Ayı Faaliyetleri

Yaratıcı Etkinlikler:

Memleket şiirlerinden mısralar ezberlenmiş, nesne ve kavramların bulmacaları çözülmüş, duvar yazısı çalışmaları yapılmış ve kısa videolar hazırlanarak yarışmaya katılmıştır. Bu etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini ve yaratıcılıklarını artırmıştır.

Genel Değerlendirme:

Nisan ayında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirmede etkili olmuştur.

1. Mayıs Ayı Faaliyetleri

Türküler ve Yaratıcılık:

Öğrencilere Türk halk müziğinin önemli eserleri ezberletilmiş, yeni kelimeler oluşturma çalışmaları yapılmış, jest ve mimiklerle kelimeleri anlatma etkinliği düzenlenmiş ve tişört tasarımı yarışması yapılmıştır. Bu etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini, kültürel mirasa olan bağlılıklarını ve yaratıcılıklarını artırmıştır.

Genel Değerlendirme:

Mayıs ayında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini ve kültürel mirasa olan bağlılıklarını artırmada etkili olmuştur.

1. Sonuç ve Öneriler

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, 2023-2024 eğitim öğretim yılı boyunca öğrencilerimize Türk dilinin ve kültürel mirasımızın güzelliklerini keşfetme fırsatı sunmuştur. Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini ve kültürel farkındalıklarını önemli ölçüde artırmıştır.

Öneriler:

• Daha fazla interaktif etkinlikler düzenlenebilir.
  • Edebiyat gezileri ve müze ziyaretleri gibi dış mekan aktiviteleri ile öğrencilerin deneyimleri zenginleştirilebilir.
  • Öğrencilerin eserlerini yayımlayabilecekleri bir okul dergisi veya blog oluşturulabilir.

İNDİR

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar