Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Dolmaların şahı olarak biliniyor! Osmanlı mutfağından günümüze kadar geldi: Anteplilerin favori yemeği

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
Dolmaların şahı olarak biliniyor! Osmanlı mutfağından günümüze kadar geldi: Anteplilerin favori yemeği

Osmanlı mutfağına ait olduğu bilinen şıhıl mahşi yemeği, sebze ve kıymanın mükemmel birleşiminden oluşuyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde tüketilen şıhıl mahşi, lezzetiyle damak çatlatıyor.

TpLXcANWbkCHIKOsWBcUPg.jpg

Daha çok Gaziantep mutfağıyla ilişkilendirilen ve etli bir zeytinyağlı yemeği olarak bilinen şıhıl mahşi, genellikle patlıcan, kabak veya biber gibi sebzelerin içlerine kuzu eti veya kıyma karıştırılmış harç ile hazırlanıyor.
6KyJOtRZ_0GaMoCUB8oMAA.jpg

Pilavla birlikte servis edilen şıhıl mahşinin çeşitli yörelerde farklı versiyonları ve sunum şekilleri de mevcut ancak temel olarak etli, sebzeli ve zeytinyağlı bir yemek olarak tanımlanıyor.
wqzUjlF3mE-P3yJy7VbsVQ.jpg

Malzemeler: 4 adet kabak 250 gram kuzu eti (kemiksiz) 1 adet soğan 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 su bardağı su 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı) 1 tatlı kaşığı limon suyu (isteğe bağlı) 1 yemek kaşığı salça (isteğe bağlı) 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
kJJmW0MHQUq98cVvw-ILLw.jpg

Kabakları yıkayıp uçlarını kesin ve orta boyda halkalar şeklinde doğrayın. Kabakları tuzlu suda bir süre bekletip acısını alabilirsiniz. Kuzu etini küçük küpler halinde doğrayın. Bir tencerede 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın ve etleri ekleyin. Etler mühürlendikten sonra ince doğranmış soğanı ve sarımsakları ekleyin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Etler ve soğanlar kavrulunca tuz, karabiber, pul biber, şeker ve isteğe bağlı olarak limon suyu veya salçayı ekleyin. Birkaç dakika karıştırarak pişirmeye devam edin. Doğradığınız kabakları tencereye ekleyin ve karıştırın. Üzerine 1 su bardağı suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Kabaklar yumuşayıp etle birlikte karıştıktan sonra, yemeğinizin altını kapatın. Eğer sıvı kalmışsa, birkaç dakika daha kaynatabilirsiniz. Şıhılmahşi sıcak olarak servis edilir. Yanında pilav ya da yoğurtla da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar