Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

DSÖ uyardı! Kırmızı eti böyle tüketmek ölüme yol açıyor: Tüm faydaları dakikalar içinde sıfırlanıyor

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
DSÖ uyardı! Kırmızı eti böyle tüketmek ölüme yol açıyor: Tüm faydaları dakikalar içinde sıfırlanıyor

Kırmızı etin yeterince pişmemesi, Salmonella ve Listeria gibi ölümcül bakterilerin bulaş riskini artırabilir. Dünya Sağlık Örgütü, çiğ et tüketiminin bazı kanser türleriyle de bağlantılı olabileceğini belirterek uyardı. Uzmanlar, gereken miktarda pişmeyen etin, vücuttaki zararlı bileşiklerin oluşumuna zemin hazırlayabileceğini ifade etti.

qLJrgy6ZU0aormCLP8FUaA.jpg

İdeal ölçüde tüketildiğinde vücut için belirli faydaları bulunan kırmızı et, bilinçsiz tüketimde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
RIcb7MqkhEWw46owUlu6mA.jpg

Özellikle işlenmiş kırmızı etler; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığını artırabilir. Ancak kırmızı etin yalnızca tüketim miktarı değil, pişme derecesi de genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
tA9U6jwAOUiEHBjwUV6nfQ.jpg

Uzmanlar, kırmızı etlerin yüksek protein içeriği nedeniyle mikroorganizmalar tarafından kolayca istila edilebileceğine dikkat çekiyor. Bir hayvan doğru koşullarda kesildiğinde, et çoğunlukla steril kalır. Ancak hijyen kurallarına uymadan yapılan kesimler, yanlış taşıma veya işleme yöntemleri, etin hastalık kaynağı haline gelmesine zemin hazırlayabilir. Etin mikrobiyal riskleri arasında Salmonella ve Koliform bakterileri gibi ölümcül tehlikeler bulunur.
C0bHJJ1U70uDIoVp3Rzcng.jpg

Pişirme sırasında bu mikroorganizmalar ve parazitler öldürülebilir. Ancak et, yeterince pişirilmezse bazı mikroorganizmalar hayatta kalarak etin tüm yapısını etkileyebilir ve besini zehirli hale getirebilir.
aaHAlw6bZEyXZ1v54qXUAA.jpg

Etin pH değeri de mikroorganizmaların gelişimini etkileyen bir faktördür. Kanatlı hayvanlar ve deniz ürünleri, kırmızı etlere göre daha fazla risk taşır. Kırmızı etler, düşük pH seviyeleri nedeniyle birçok patojenin büyümesini engelleyebilirken, kanatlı ve deniz ürünleri etleri için aynı şey geçerli değildir.
HvOJHWn7JE2RsHAnAZw2gg.jpg

Bu yüzden et termometresi kullanarak, etin iç sıcaklığının kırmızı etler için 63°C ve beyaz etler için 74°C'yi geçmemesine dikkat etmek gerekir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişiler, bu tür mikroplardan daha fazla etkilenebilirler. DSÖ, bu mikropların ölüme yol açabileceğini belirterek uyarıyor. Bilim insanları, çiğ etin kansere yakalanma olasılığını artırdığına da dikkat çekiyor.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar