Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

E vitamini fazlalığının bilinmeyen zararı: Beyin felci, kanama, inme

AKY Çevrimdışı

AKY

MirayWeb Coder's
1 Ekim 2022
38,746
E vitamini fazlalığının bilinmeyen zararı: Beyin felci, kanama, inme

E vitamini sağlık için çok önemlidir, kan pıhtılarının önlenmesine, hücre korumasına ve bağışıklık desteğine yardımcı olur. Badem ve ıspanak gibi yiyeceklerden elde edilen aşırı takviye alımı, mide bulantısından şiddetli kanamaya kadar değişen semptomlarla toksisiteye yol açabilir. E vitamini takviyelerine başlamadan önce her zaman bir doktora danışın. Peki, çok fazla E vitamini alımının zararı var mı? İşte yanıtı.

dwsfQ-gBzk2EETCVtX2V8Q.jpg

E vitamini, kan pıhtılarının önlenmesinde, hücrelerinizi oksidatif hasardan korumada ve bağışıklık fonksiyonunu desteklemede önemli bir rol oynayan vücut için değerli bir besindir. Ayrıca cildiniz için de oldukça faydalıdır ve harika antioksidan özellikleriyle hasar görmesini önler. E vitamini, tohumlar, kuruyemişler, sebzeler ve güçlendirilmiş gıdalar yiyerek diyete eklenebilir, ancak eksiklik durumunda takviyeler önerilir.
96MaEDo9EEi_pckgAQdvgQ.jpg

E vitamini, akciğer fonksiyonunu, beyin sağlığını, karaciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve ayrıca çeşitli çalışmalara göre adet ağrısını hafifletebilir. Ancak, kişi bu besini badem, ayçiçeği çekirdeği, ıspanak, kivi, domates gibi doğal kaynaklardan almaya çalışmalıdır. E vitamini takviyeleri, bir uzmana danışmadan başlanmamalıdır çünkü çok fazlası tehlikeli semptomlara yol açabilen E vitamini toksisitesine neden olabilir.
bRg_11Px1UuAZgBA6HHlew.jpg

Genellikle insanlara günde yaklaşık 15 mg E vitamini tüketmeleri tavsiye edilir ve güvenli kabul edilen en büyük günlük alım miktarı günde 1.100 mg'dır.
pTALbqHfykKWT4B0fx6LTA.jpg

E vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve karaciğerde ve yağlı dokularda uzun süre depolanır. Bu, vücudun büyük miktarda E vitamininden kurtulmasını zorlaştırabilir ve bu da toksisite riskini artırabilir.Bu, bir kişinin E vitamininin güvenli alımını aşması, yani günde 1100 mg'dan fazla tüketmesi durumunda olur.Bunu yapmak, mide bulantısı, yorgunluktan beyin felci, kanama ve kas güçsüzlüğüne kadar değişen hem hafif hem de ölümcül semptomlara yol açabilir. E vitamini toksisitesi yalnızca takviyelerini aşırı dozda kullanan kişilerde olabilir ve normalde E vitamini açısından zengin yiyecekleri aşırı tüketerek elde etmek mümkün değildir. E vitamini toksisitesi, halihazırda antikoagülan veya antiplatelet kullanan kişilerde daha ciddi olabilir.
sDNBgzSaLka0KIjxPYOpRw.jpg

Yüksek dozda E vitamini alımının, gastrointestinal kanama ve intrakraniyal kanama gibi ciddi kanama olaylarına neden olabilen K vitamini türevi pıhtılaşma faktörü sentezini engellediği bilinmektedir.
y7efgvBDgEGE2r-tJeaPPQ.jpg

Aşırı miktarda E vitamini takviyesi, kan sulandırıcı aspirin ve varfarin gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Ayrıca meme kanserini tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan tamoksifen ve organ nakli hastaları tarafından kullanılan bir bağışıklık baskılayıcı olan siklosporin ile etkileşime girebilirler.
hXxmV5uQKkeMCgAj9Knfbw.jpg

Bulantı, baş ağrısı, ishal, karın krampları ve yorgunluk, önerilen miktardan fazlasını alan kişilerin yaşayabileceği hafif belirtilerden bazılarıdır. E Vitamini toksisitesinin ciddi belirtileriAşırı kanama, hemorajik inme ve prostat kanseri, çok fazla E Vitamini almanın ciddi etkilerinden bazıları olabilir.Hafif bir E vitamini toksisitesi, takviyenin kullanımının kesilmesiyle çözülebilir. Daha ciddi komplikasyonlar tıbbi müdahale gerektirebilir.Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar