Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Eklemleri koruyup vücut direncini artırıyor: Kış gelince sofraların favorisi oldu, 5 saatte pişiyor

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
Eklemleri koruyup vücut direncini artırıyor: Kış gelince sofraların favorisi oldu, 5 saatte pişiyor

Osmanlı mutfağında ayrı bir yere sahip olan kelle, paça ve beyin, Konya'da vatandaşların kış aylarında vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Yaklaşık 5 saat pişim aşamasından geçen 3'lü, daha sonra özel baharatlarla karıştırılarak sunuma hazır hale getiriliyor.

q8K6gm0-2Ua9FzpzZNM0NA.jpg

Türk yemek kültüründe geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan ve Yörük kültürünün bir lezzeti olan sakatat grubunda olan kelle, paça ve beyin günümüzde de vazgeçilmez haline geldi.
L_pWtQXqrU22rYpipeBrag.jpg

16. yüzyılda Abdal Mehmet Külliyesi'nde okuyan öğrencilere ikram edilen ve Osmanlı mutfağında ayrı bir yere sahip olan bu lezzetler, günümüzde de yaklaşık 5 saat pişim aşamasından geçerek sunuma hazır hale geliyor.
zyOi3jfmxkuuj9kRVlANdg.jpg

Kış aylarının gelmesiyle beraber çorba talebinin arttığını anlatan 30 yıllık çorbacı Ramazan Bademci, “Kelle paçayı hazırlarken özellikle kendi öz suyundan yapılmasına özen gösteriyoruz ve krema kullanmıyoruz. Ayak paça, hemen hemen ortalama 4 buçuk, 5 saat gibi bir pişirme aşamasından geçiyor. Kelleyi de 3 saat civarında pişiriyoruz'' dedi.
yKG77h-850S8igOg7A2Cnw.jpg

Ramazan Bademci, “Üç farklı lezzet bir araya geldiğinde tam bir antibiyotiğe dönüşüyor. İnsanlar genellikle eklemlerdeki sıvı kaybını önlediği ve vücut direncini artırdığı için bu çorbayı tercih ediyor'' şeklinde konuştu.
PwqQducuaUK4YLPcN9pUnA.jpg

Birçok kişinin lezzeti tattıktan sonra beğendiğini anlatan Bademci, “Bu lezzetin önemli bir noktası ise sakatat bir gün önceden gelir, kovalarda bir kere yıkanıp ıslanır, ertesi gün bekler. Şu anda kelle, paça ve beyinden oluşan karışım çorbamızın normal tabağı 180 lira ama biz bakır tas yapıyoruz, bir buçuk porsiyon oluyor o da 220 liraya geliyor” dedi.
nyaBwbe-skWPlIBm3Gxv_g.jpg

LS7PEPot40aVCGiBSPdGdg.jpg
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar