Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Eşkıya kebabı olarak da biliniyor: Osmanlı'dan günümüze kadar geldi, tadı damak çatlatıyor

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
Eşkıya kebabı olarak da biliniyor: Osmanlı'dan günümüze kadar geldi, tadı damak çatlatıyor

Osmanlı döneminden günümüze kadar geldiği bilinen cağ kebabı, bazı yörelerde ''eşkıya kebabı'' adıyla da biliniyor. Erzurumluların favori yemeklerinin başında gelen cağ kebabı, lezzetini uzun süre ateşte pişmesinden alıyor.

-6DGoSpfUEeHDDt46hdWLA.jpg

2010 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ''Erzurum Oltu Cağ Kebabı'' olarak tescillenen ve coğrafi işaret alan cağ kebabı, Türkiye'de Erzurum'dan sonra en çok Kars, Artvin ve Kayseri'de tüketiliyor.
7kPdsc1-uUaWKtisfHIGjQ.jpg

Cağ kebabı adını ''cağ'' adı verilen şişlerden alıyor. Önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan bu kebaba, bazı yörelerde ''eşkıya kebabı'' da deniyor.
Aqn9AIjtg06ibNOr1ILdjQ.jpg

1 adet kuzu budu (yağsız ve sinirsiz) 1 adet soğan 100 gr yoğurt yeterli miktarda lavaş ekmeği 4 adet domates 6-7 adet yeşilbiber 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber
zDUaxS0BykW7ve4jJc5lfg.jpg

Kuzu budundan, parmak kalınlığında yapraklar kesin. Yoğurt, karabiber, tuz ve yemeklik doğranmış soğanı karıştırın ve etleri hazırlamış olduğunuz bu terbiyede 24 saat bekletin.Bir günün sonunda, yaprak halindeki etleri, kebabın özelliği olan şişe takın ve yatık haldeyken ateşte çevirerek kızartın.
kbJUVJdq8EWkA6Rjvv-gVA.jpg

Pişen kısımlarından tıpkı dönerde olduğu gibi ince parçalar keserek, cağ kebabına mahsus küçük şişlere takarak, yanında yine ateşte pişmiş, domates, biber, kuru soğan ve lavaş ekmeği ile servis yapın. Afiyet olsun.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar