Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzeti: Bayram sofralarında baş köşede yer alıyor

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzeti

Gaziantep’in Araban ilçesinde Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezi kömbe geleneği yaşatılmaya devam ediyor.

qFW2Ll5KvkixDEfXtlCjig.jpg

İlçede bir araya gelen ev hanımları, bayramda misafirlere ikram edilmek için geleneksel bayramlık saç arası kömbe ile pasta çeşitleri hazırlıklarını tamamladı. Ramazan Bayramı’ndan bir hafta öncesinde hazırlanmaya başlayan ve bayram sabahı sofralarda yerini alan kömbelerin hamuru için un, pekmez, zeytin yağı, süt, yoğurt, yumurta, susam, ceviz, antepfıstığı, keten tohumu kullanılıyor.
chDdhy_Wk0eDxPKffe--2Q.jpg

Hazırlanan malzemeler karıştırılarak uzun bir süre yoğruluyor. Hamurun tabanı yağlanarak, tepsilere döşeniyor. Dilim dilim kesilen hamurlar, saç arası yapımı için kadınların bir araya geldiği evlerin avlusunda bulunan taş ocaklarında pişiriliyor. Bayramın vazgeçilmezi olan ilçenin geleneksel lezzeti saç arası kömbe, damakta bıraktığı tadıyla misafirlerin de aradığı tatlar arasında yer alıyor.
09gJxhw07UaOaNbLKDL0Og.jpg

Bayram kömbesi yapan Arabanlı kadınlardan 79 yaşındaki Güllü Şan Işık, şu ifadeleri kullandı: "Ben, anamdan öğrendiğim saç arası kömbe geleneğini her Ramazan Bayramı'nda yaşatıyorum. Ben de bu güzel geleneğin kaybolmamadan kuşaktan kuşağa sürdürülmesi için çocuklarıma ve torunlarıma öğretiyorum. Her yıl Ramazan Bayramı’na bir hafta kala komşu, eş-dost ve akraba kadınlar olarak bir araya toplanarak iftardan sonra başladığımız saç arası kömbe yapımını sürdürüyoruz. Ninelerimiz, annelerimiz bu geleneği sürdürmüş, bu zamana kadar taşımış. Biz de bizden sonraki nesillere taşımak için çaba gösteriyoruz. Ramazan bayramlarında, bayramlaşmak için evimize gelen eş-dost, akraba ve yakınlarımıza çayla ikram ettiğimiz yöremizin geleneksel saç arası kömbesi misafirlerimiz tarafından, pastanelerde satılan kuru pastalardan daha farklı bir tadı ve kendine has lezzeti olduğu için çok beğeniliyor.''
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar