AKY
MirayWeb Coder's
Yürüyüş, sadece basit bir egzersiz değil; uzun yaşamın anahtarı olabilir. Özellikle erkekler için günde 7 bin adım atmanın, erken ölüm riskini yüzde 70’e kadar azaltabileceği belirlendi.
Yeni araştırmalar, günlük yaşamda atılan her adımın yaşam süresi üzerinde düşündüğümüzden çok daha büyük bir etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle erkekler için günde 7 bin adım atmanın, erken ölüm riskini yüzde 70’e kadar azaltabileceği belirlendi. Yürüyüş, ekipman gerektirmeyen, her yaşa ve vücut tipine uygun, düşük etkili bir egzersiz olarak uzun süredir öneriliyor. Ancak son bilimsel veriler, bu basit alışkanlığın sadece kalp ve kas sağlığını değil, yaşam süresini doğrudan etkilediğini gösteriyor. ARAŞTIRMALAR NE DİYOR? En dikkat çekici bulgulardan biri, JAMA Network Open dergisinde 2021 yılında yayımlanan bir çalışmada yer alıyor. Araştırmada, 38 ila 50 yaş aralığındaki 2.000’den fazla erkek yaklaşık 10 yıl boyunca takip edildi. Günlük 7 bin adım veya daha fazlasını atan bireylerin, 3 bin adımın altında kalanlara göre yüzde 70 oranında daha düşük erken ölüm riski taşıdığı saptandı. Benzer şekilde, 2019’da American Journal of Preventive Medicine'de yayımlanan başka bir geniş çaplı araştırma da, 16 binden fazla yetişkinin verilerini analiz etti. Günde 7 bin ila 8 bin adım atmanın, herhangi bir nedene bağlı ölüm riskini yüzde 50 ila yüzde 70 oranında azalttığı belirtildi. YÜRÜYÜŞ NEDEN BU KADAR ETKİLİ? Uzmanlara göre yürüyüş; kalp sağlığından bağışıklık sistemine, kemik yoğunluğundan ruh haline kadar birçok alanda fayda sağlıyor:
- Kalp Sağlığını Güçlendirir: Tansiyonu düzenler, kötü kolesterolü azaltır, iyi kolesterolü artırır.
- Kilo Kontrolü Sağlar: Kalori yakımı ile obezite ve diyabet riskini azaltır.
- Ruh Halini İyileştirir: Endorfin salınımını tetikleyerek stresi ve depresyonu azaltır.
- Kemik ve Kasları Güçlendirir: Kasları destekler, osteoporoz ve düşme riskini düşürür.
- Solunum Fonksiyonlarını Artırır: Akciğer kapasitesini geliştirir, oksijen kullanımını iyileştirir.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır.