- 4 Temmuz 2024
- 4,180
Anavatanı Çin olan, ülkemizde Ege ve Akdeniz sahil şeridindeki illerimizde, ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen Hünnap, aynı adlı ağacın meyvesidir. Farklı şehirlerde Ünnap, Hinnap, İnnap, Çiğde, Kuran İğdesi gibi farklı yöresel isimlerle de bilinir. Kendiliğinden çoğalan ve kültür çalışması yapılmayan bir ağaç olduğu için, zor hava şartlarına ve zararlı böceklere karşı çok dayanıklı bir bitkidir. Yetiştiği yörelerde çok şifalı bir bitki olarak bilinen hünnap, dayanıklılığı sebebiyle toprak kaymasıyla mücadele çalışmalarında da kullanılır. Dünyada Akdeniz’den başlayarak Japonya’ya kadar uzanan bir coğrafyada rastladığımız hünnap ağacı sadece meyveleriyle değil, gövde ve dallarının kabuklarıyla ve yapraklarıyla da çok eski zamanlardan beri geleneksel tıpta değerlendirilmiş bir bitki.
Hünnap ağacı, Nisan-Mayıs aylarında hoş kokulu, sarı renkli çiçekler açar ve bu sırada görüntüsü de çok güzeldir. İğdeye benzeyen, koyu kırmızı renkli ve ilk defa yiyenlerin tadını elmaya benzettiği lezzetli meyveleri tam olarak sonbaharda olgunlaşır. Bu mevsimde yöresel semt pazarlarında hünnapa rastlayabilirsiniz.
Hünnapın Kalorisi ve Besin Değeri
Miktar: 100 gr
Kalori (kcal): 79
Yağ (g): 1,2
Karbonhidrat (g): 20,23
Protein (g): 0,2
Hünnapın Faydaları
Hünnapın Kalorisi ve Besin Değeri
Miktar: 100 gr
Kalori (kcal): 79
Yağ (g): 1,2
Karbonhidrat (g): 20,23
Protein (g): 0,2
Hünnapın Faydaları
Hünnap ağacı sadece meyveleriyle değil, kabukları ve yapraklarıyla da çok eski çağlardan beri pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Ülkemizde sadece meyve olarak tüketilen hünnap, aslında bileşiğinde bulunan pektin, tanen, şeker ve müsilajlı maddelerle pek çok endüstride kullanılabilecek potansiyele sahip bir üründür. Yakın bir zamana kadar sadece bölgesel bir tanınırlığa sahip olan hünnap, son yıllarda giderek artan bilimsel çalışmalar sayesinde bugün çok daha geniş bir kitlenin ilgisini çeker hale geldi. C, B1, B2 ve B6 vitaminleri; potasyum, bakır, kalsiyum, fosfor, demir ve manganez gibi mineralleri ve pek çok başka bileşeniyle zengin bir içeriğe sahip olan hünnap, artık gelişmiş ülkelerde tanınan ve aranan bir ürün haline gelmiştir.
1. Vücut direncini arttırır
Hünnaptaki C vitamini oranı, turunçgillerden çok daha yüksektir. Vücut direncini artıran böyle değerli bir besin maddesinin, soğuk algınlıklarına bağlı hastalıkların çoğaldığı kış mevsimine girmeden hemen önce karşımıza çıkması ne büyük bir şans. Hünnapın immün sistem üzerindeki güçlendirici etkisi sadece C vitamininden değil, vücutta protein sentezine katılarak çok önemli bir görevi yerine getiren B6 vitamininden (Piridoksin) de kaynaklanır.
2. Öksürük kesicidir
Hünnap yüksek miktarda müsilajlı maddeler içerir. Bu maddeler suyla temas ettiğinde şişer, yapışkan bir jel kıvamı alır, bulundukları yerin yüzeyini bir kılıf gibi örter. Yumuşatıcı bir etkisi de olan bu müsilajlar iltihaplı, tahriş olmuş solunum yollarında rahatlama sağlar. Öksürüğü kesmekle birlikte öksürükten kaynaklanan yaraların iyileşmesini de hızlandırır.
3. Kabızlığı önler
Hünnapta bulunan müsilaj maddelerin bir özelliği de laksatif olmalarıdır. Yumuşatıcı etkisini sadece bağırsaklarda değil, dışkının kendisinde de gösterir. Yumuşayan dışkı daha kolay dışarı atılır. Hünnapın yüksek oranda su içeriyor olması da az su tüketiminden kaynaklanan kabızlıkları geçirmekte fayda sağlar.
4. Kanı temizler
Beslenme, solunum ya da cilt teması yoluyla vücudumuza giren her şey mutlaka bir şekilde kana geçer. Kan normal şartlarda kendi kendini temizleme becerisine sahiptir. Fakat alkol tüketiminin fazla olması, hareketsizlik, hastalık, hava kirliliği gibi sebeplerle kandaki toksik maddeler çoğalır, birikir ve kan kendini temizlemeye yetişemez hale gelir. Zararlı maddelerle dolu kanın dolaşımı ise zehirlenmelere, organların işlevlerinde bozulmalara, doku kayıplarına sebep olur.
5. Yüksek kan şekerini düşürür
Hünnap şeker hastalığında nasıl kullanılır? Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler hünnapın yüksek kan şekeri seviyelerini aşağı çektiğini ortaya koyar. Hünnapın kan şekeri üzerindeki etkisi sadece şeker seviyesinin yüksek olduğu durumlarda geçerlidir. Yani, normal değerlerde seyreden şekerin düşmesine sebep olmaz. Bu da hünnap şeker hastalığında güvenle kullanılır anlamına gelir.
Hünnap ağacı, Nisan-Mayıs aylarında hoş kokulu, sarı renkli çiçekler açar ve bu sırada görüntüsü de çok güzeldir. İğdeye benzeyen, koyu kırmızı renkli ve ilk defa yiyenlerin tadını elmaya benzettiği lezzetli meyveleri tam olarak sonbaharda olgunlaşır. Bu mevsimde yöresel semt pazarlarında hünnapa rastlayabilirsiniz.
Hünnapın Kalorisi ve Besin Değeri
Miktar: 100 gr
Kalori (kcal): 79
Yağ (g): 1,2
Karbonhidrat (g): 20,23
Protein (g): 0,2
Hünnapın Faydaları
Hünnapın Kalorisi ve Besin Değeri
Miktar: 100 gr
Kalori (kcal): 79
Yağ (g): 1,2
Karbonhidrat (g): 20,23
Protein (g): 0,2
Hünnapın Faydaları
Hünnap ağacı sadece meyveleriyle değil, kabukları ve yapraklarıyla da çok eski çağlardan beri pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Ülkemizde sadece meyve olarak tüketilen hünnap, aslında bileşiğinde bulunan pektin, tanen, şeker ve müsilajlı maddelerle pek çok endüstride kullanılabilecek potansiyele sahip bir üründür. Yakın bir zamana kadar sadece bölgesel bir tanınırlığa sahip olan hünnap, son yıllarda giderek artan bilimsel çalışmalar sayesinde bugün çok daha geniş bir kitlenin ilgisini çeker hale geldi. C, B1, B2 ve B6 vitaminleri; potasyum, bakır, kalsiyum, fosfor, demir ve manganez gibi mineralleri ve pek çok başka bileşeniyle zengin bir içeriğe sahip olan hünnap, artık gelişmiş ülkelerde tanınan ve aranan bir ürün haline gelmiştir.
1. Vücut direncini arttırır

Hünnaptaki C vitamini oranı, turunçgillerden çok daha yüksektir. Vücut direncini artıran böyle değerli bir besin maddesinin, soğuk algınlıklarına bağlı hastalıkların çoğaldığı kış mevsimine girmeden hemen önce karşımıza çıkması ne büyük bir şans. Hünnapın immün sistem üzerindeki güçlendirici etkisi sadece C vitamininden değil, vücutta protein sentezine katılarak çok önemli bir görevi yerine getiren B6 vitamininden (Piridoksin) de kaynaklanır.
2. Öksürük kesicidir

Hünnap yüksek miktarda müsilajlı maddeler içerir. Bu maddeler suyla temas ettiğinde şişer, yapışkan bir jel kıvamı alır, bulundukları yerin yüzeyini bir kılıf gibi örter. Yumuşatıcı bir etkisi de olan bu müsilajlar iltihaplı, tahriş olmuş solunum yollarında rahatlama sağlar. Öksürüğü kesmekle birlikte öksürükten kaynaklanan yaraların iyileşmesini de hızlandırır.
3. Kabızlığı önler

Hünnapta bulunan müsilaj maddelerin bir özelliği de laksatif olmalarıdır. Yumuşatıcı etkisini sadece bağırsaklarda değil, dışkının kendisinde de gösterir. Yumuşayan dışkı daha kolay dışarı atılır. Hünnapın yüksek oranda su içeriyor olması da az su tüketiminden kaynaklanan kabızlıkları geçirmekte fayda sağlar.
4. Kanı temizler

Beslenme, solunum ya da cilt teması yoluyla vücudumuza giren her şey mutlaka bir şekilde kana geçer. Kan normal şartlarda kendi kendini temizleme becerisine sahiptir. Fakat alkol tüketiminin fazla olması, hareketsizlik, hastalık, hava kirliliği gibi sebeplerle kandaki toksik maddeler çoğalır, birikir ve kan kendini temizlemeye yetişemez hale gelir. Zararlı maddelerle dolu kanın dolaşımı ise zehirlenmelere, organların işlevlerinde bozulmalara, doku kayıplarına sebep olur.
5. Yüksek kan şekerini düşürür

Hünnap şeker hastalığında nasıl kullanılır? Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler hünnapın yüksek kan şekeri seviyelerini aşağı çektiğini ortaya koyar. Hünnapın kan şekeri üzerindeki etkisi sadece şeker seviyesinin yüksek olduğu durumlarda geçerlidir. Yani, normal değerlerde seyreden şekerin düşmesine sebep olmaz. Bu da hünnap şeker hastalığında güvenle kullanılır anlamına gelir.