AKY
MirayWeb Coder's

Sağlıklı beslenme listelerinin vazgeçilmez tatlarından olan yumurta, özellikle kahvaltı öğününde sevilerek tüketiliyor. Beyin sağlığını iyileştirmesinin yanı sıra kilo kontrolü sağlamada da etkili olan yumurta, daha çok haşlanmış ve kızartılmış şekilde tercih ediliyor. Peki kahverengi yumurta mı daha faydalı yoksa beyaz yumurta mı? İşte yanıtı...

Kahverengi yumurta ile beyaz yumurta arasında beslenme açısından temel bir fark bulunmaz. Her ikisi de yüksek kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller içerir. Ancak yumurtaların rengi, tavukların türüne ve beslenme şekline bağlıdır.

Yumurta beyazı ve sarısının rengi, genellikle tavuğun tüy ve kulaklarının rengiyle ilişkilidir. Beyaz yumurtalar genellikle beyaz tüylü tavuklardan gelirken, kahverengi yumurtalar kahverengi tüylü tavuklardan gelir. Bu durum besin değerini etkilemez. RENGİ FİYATINI ETKİLİYOR Kahverengi yumurtalar genellikle daha pahalıdır. Bunun nedeni, kahverengi tavukların genellikle daha büyük ve daha fazla yem tüketen bir tür olmasıdır. Bu, üretim maliyetlerini artırabilir.

Yumurtanın beyaz kısmı, yüksek kaliteli protein ve düşük yağ içerirken, sarı kısmı (yumurta sarısı), daha fazla yağ, vitamin A, D, E, B12, folat, mineraller (özellikle demir ve çinko) ve omega-3 yağ asitleri içerir. Yani, sarı yumurta daha fazla besin maddesi içerse de, daha fazla kalori ve yağ da barındırır.

Yumurta sarısındaki kolesterol miktarı, uzun süre boyunca sağlık endişeleri yaratmış olsa da, günümüzde yapılan araştırmalar, yumurta tüketiminin çoğu insan için kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde artırmadığını ortaya koymuştur. Yine de, kolesterol seviyeleri yüksek olan kişilerin, yumurta sarısı tüketiminde dikkat olmaları tavsiye edilir. Özetle beyaz ve sarı yumurta arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Her ikisi de sağlıklı bir diyetin parçası olabilir ancak, daha fazla besin öğesi almak istiyorsanız, sarı kısmı da tüketmeniz daha faydalı olacaktır.

Yumurta, beyin fonksiyonları için önemli olan kolin maddesini içerir. Kolin, sinir sistemi için kritik bir bileşendir ve bellek ile öğrenme süreçlerini destekler. 2018’de yapılan bir araştırma, kolin eksikliğinin beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ortaya koymuştur. Yumurta sarısındaki kolin, Alzheimer hastalığı gibi nörolojik hastalıkların gelişimi üzerinde de etkili olabilir. Bazı araştırmalar, yeterli kolin alımının, Alzheimer riskini azaltabileceğini keşfetmiştir.

2013’te yapılan bir çalışma, kahvaltıda yumurta tüketmenin, daha fazla kalori yakımını teşvik ettiği ve gün boyunca daha az yemek yeme eğilimini sağladığını kanıtlamıştır. 2015’teki bir araştırma ise yüksek proteinli yumurtanın kas yapımını ve kas gücünü artırma açısından etkili olabildiğini, özellikle sporcular için faydalı bir besin kaynağı olduğunu doğrulamıştır.

Yumurta, sağlıklı bir protein kaynağı olsa da, her besinde olduğu gibi aşırıya kaçmak, diyetin dengesiz hale gelmesine neden olabilir. Yumurtaların fazla tüketilmesi, lif, sebze ve meyve gibi diğer önemli besin öğelerinin eksikliğine yol açabilir.

Yumurtalar kalori açısından yoğun olabilir. Özellikle çok sayıda yumurta tüketmek, fazla kalori alımına neden olabilir, bu da kilo alımına yol açabilir. Bir büyük yumurta yaklaşık 70-80 kalori içerir, bu nedenle fazla miktarda yumurta yemek, kalori dengesini bozabilir.
7701477028
Clio Triger Seti
Megane II Triger Seti
Kango Triger Seti
Laguna Triger Seti
Mais Triger Seti Clio Laguna, Symbol II, Kangoo Megane II-III 1.5 Dci Euro 4 7701477028
Clio 2-II Kangoo 2-II Eksantrik Kayış Triger Seti 1.5 Dci K9K
Euro 4 1.5 DCI Triger Seti
Akbay Renault
Oto Erdem
Özder Renault
Arif Oto
Ankara Yedek Parça
Ankara Renault Yedek Parça
Ankara Dacia Yedek Parça
Orjinal Mais Yedek Parça
Orjinal Renault Yedek Parça