- 4 Temmuz 2024
- 4,180

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün (AICR) kansere karşı farklı coğrafyalardan önerdiği ilk 7 besin içinde mercimek köftesi de yer aldı. Mercimek köftesi anti-kanser listesine protein ve lif yönünden zengin olması nedeniyle girdi. Peki, mercimek köftesi nasıl yapılır? Dağılmayan mercimek köftesinin püf noktaları neler?

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR), kansere karşı koruyucu önlemler ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları üzerine yürüttüğü araştırmalarla tanınan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak uzun yıllardır bilim dünyasına rehberlik ediyor. Yapılan bu araştırmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşarak, kanserle mücadele konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

AICR geçtiğimiz yıllarda dünyanın farklı mutfaklarından "kanserle savaşan" besinleri içeren bir liste yayınladı. Bu listede 7 farklı bölgeden sağlık dostu yiyeceklere yer verildi ve Türk mutfağı da mercimek köftesi ile dikkat çekti. Bu geleneksel lezzetin, içerdiği besin değerleri ve bitkisel proteinlerle kanserle mücadelede önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Mercimek köftesinin hem lezzetli hem de kolay şekil alabilmesi için malzemelerin oranı ve yoğurma işlemi oldukça önemlidir. İşte dağılmayan, tam kıvamında mercimek köftesi yapmak için dikkat etmeniz gerekenler:

Malzemeler:1 su bardağı kırmızı mercimek2 su bardağı su1 su bardağı ince köftelik bulgur1 büyük kuru soğan1 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı biber salçası4 yemek kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı kimyon1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı pul biberYarım limonun suyu1-2 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)5-6 dal taze soğanYarım demet maydanoz

Yapılışı:1. Mercimekleri HaşlayınMercimeği yıkayıp süzün ve tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyin ve orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Mercimekler hafif sulu kalmalı, tamamen suyunu çekmesi gerekmez.Ocağı kapatın ve üzerine 1 su bardağı ince bulguru ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. Bulgurlar mercimeğin sıcaklığıyla şişecektir.2. Soğan ve Salçayı KavurunKuru soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.Salçaları ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Baharatları ekleyin ve karıştırın.

3. Malzemeleri BirleştirinDinlenen mercimek ve bulgur karışımını derin bir kaba alın. Üzerine kavurduğunuz salçalı soğanı ekleyin. Limon suyu, nar ekşisi, tuz ve baharatları ekleyin.Karışımı iyice yoğurun. Bu aşamada yoğurma işlemi önemlidir, malzemelerin iyice bütünleşmesi köftenizin dağılmasını önleyecektir.

4. Yeşillikleri Ekleyinİnce kıyılmış taze soğan ve maydanozu ekleyin ve tekrar hafifçe yoğurun.

5. Şekil VerinKarışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinde sıkarak şekil verin. Köfteleriniz yumuşak ama şekil aldıktan sonra dağılmayan bir kıvamda olacaktır.