Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Küflü salça yenir mi? Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz: Avustralyalı uzman gerçeği açıkladı

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
Küflü salça yenir mi? Meğer yıllardır yanlış biliyormuşuz: Avustralyalı uzman gerçeği açıkladı

Birçok yemeğin vazgeçilmez tatlarından biri olan salça, gerek lezzetiyle gerek iştah açıcı rengiyle milyonlarca kişinin favori besinleri arasında yer alıyor. Ancak uzmanlar, çoğunlukla havayla temas ettiği için küf tutan salçanın tüketilmesinin, sağlık açısından bazı riskleri olabileceği konusunda uyarıyor.

P_GpViRbKkem1q8E3-s_sQ.jpg

Gıda güvenliği bilimcisi Rozita Vaskoska'ya göre, eğer küflenen gıda yumuşak ve nemliyse, ürün kesinlikle çöpe atılmalı. Sert ve küflü bir peynirin, küfü kesilerek de tüketilebileceğini söyleyen Vaskoska, bu durumun salça için asla geçerli olmadığını belirtti. Uzman isim, ''Küfün ürettiği toksinler, yiyeceğin derinliklerine kadar nüfuz edebilir. Bu durum, gıda zehirlenmelerine zemin hazırlar. Küflenen salçayı bir daha kullanmamak en doğrusu'' dedi.
Q8NDGzP3aEecxh9o0FLVNw.jpg

eIwpDWrOYEu1DoTGMXRBjQ.jpg

Salça gibi yumuşak dokulu gıdalarda oluşan küf, ''mikotoksin'' adı verilen zehirli maddeler oluşturabilir. Mikotoksinler, tüketim miktarına bağlı olarak çeşitli hastalıklara, hatta ölüme bile neden olabilir.
6dnJv8RUukGf_OgoxSRhxw.jpg

Küf, bitki veya hayvansal maddeler üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır. Çoğu zaman çıplak gözle görülebilen bu mikroorganizmalar, uygun sıcaklık ve nem koşullarında hızla çoğalarak sporlar oluşturur. Bu sporlar, yiyeceklerin üzerinde yeşil, beyaz, siyah, veya gri gibi renklerde görünen küf tabakasını oluşturur. Özellikle salça gibi nem oranı yüksek gıdalar, küflerin gelişmesi için ideal bir ortam sağlarlar.
QtSHL5WH10-sDaBI9T1TpQ.jpg

Salçanın küflenmesine neden olan başlıca faktörler arasında nem ve oksijen yer alır. Su içeriği yüksek bir gıda olan salça, küflerin gelişmesi ve yayılması için uygundur. Oksijenle temas eden salçada küf oluşumu hızlanır. Bu nedenle, salçayı muhafaza ederken dikkatli olunması gerekir.
u1fGKjYyHkKpA-1rqWqQ0w.jpg

Salçanızı küçük porsiyonlar halinde saklayarak, her seferinde yalnızca küçük bir kısmının hava ile temas etmesini sağlayabilirsiniz. Bu, küf oluşumunu yavaşlatır. Salçayı alırken kullandığınız kaşığın temiz olmasına dikkat edin. Yemek karıştırdığınız kaşığı salça kavanozuna daldırmayın. Bu, salçanın daha hızlı küflenmesine neden olabilir.
1dMC50oCbkm0N87-sriJWw.jpg

Salçanın üzerine zeytinyağı ekleyerek, havayla temasını kesebilirsiniz. Bu yöntem, salçanın küflenmesini önlemeye yardımcı olur. Küfler, üretim sürecinde de bulaşabilir. Bu nedenle, kaliteli ve güvenilir markaların salçalarını tercih etmek, küflenme riskini azaltır.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar