Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Nohutu Pısırırken Karbonat Atın

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,182
Nohuta erken pişmesi için karbonat atanlar var faydası var mı?
Evet bakliyatları bir gece önceden ıslattığınızda, içine bir kaşık da karbonat atarsanız, hem daha kolay pişiyorlar hem de hazımları daha kolay oluyor. Bu da, karbonatın yumuşatıcı ve hazmı kolaylaştırıcı etkisinden kaynaklanıyor.
Piyasada ticari olarak satılan karbonat, aslında "sodyum bikarbonat" isimli bileşik. Nohut ve benzeri baklagillerin tanelerinde de, madensel tuzlar, A-B-C vitaminleri, azotlu bileşikler, nişasta ve karbonhidratlar bulunuyor. Sodyum bikarbonat, nohut içeriğindeki bu maddelerin yıkım ürünleri olan asitleri eleme özelliğine sahip. (Hatta, anti-asit ilacı olarak kullanılması da bu özelliğinin bir sonucu.)
Nohut ve benzeri bakliyatın "sert" doğası da yine içeriklerindeki maddelerden ileri geliyor. Bu taneler pişirildiğinde, hem ısının etkisiyle hem de ozmos yoluyla tane içine giren suyun şişirme etkisiyle doğaları bozuluyor ve "yumuşama" gerçekleşiyor. Sodyum bikarbonat da, tane içeriğindeki maddeler üzerinde gösterdiği etki nedeniyle, bu yumuşamayı hızlandırıyor

alıntı
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar