Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Referandum nedir? Referandumun yapılma nedenleri

Fatihklz Çevrimdışı

Fatihklz

Kurucu
Üye
26 Nisan 2024
13,760
Referandum nedir, ne zaman yapılır?

Referandum, halkın doğrudan oy kullanarak önemli bir konuda karar vermesi için yapılan oylamadır. Temel amacı, anayasa değişiklikleri gibi geniş kapsamlı, ülkenin geleceğini etkileyen kritik kararların halkın onayına sunulmasıdır. Peki, referandum ne zaman, hangi durumlarda yapılır?

Referandum, plebisit veya halkoylaması; anayasa değişikliği, yasaların kabulü gibi bazı önemli meselelerde halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halkın iradesi idareye doğrudan doğruya yansımakta olup doğrudan demokrasinin güzel bir örneğidir. Temsili demokraside ise, halkın seçtiği insanlar, halkın iradesini yansıtmaya çalışmaktadır. REFERANDUM TERİMİ Referandum kelimesi genelde plebisit kelimesiyle beraber anılır. Plebs, Eski Roma'da, ayrıcalıklı patriciiler dışında kalan kalabalık halk sınıfına verilen isimdir. Plebs meclislerinin aldığı karar anlamında olan Latince plebiscitum sözünden gelir. Referandum ise Latince "referre" (geri getirmek) kökünden gelir. REFERANDUM HANGİ DURUMLARDA YAPILIR? Referandum, halkın doğrudan oy kullanarak önemli bir konuda karar vermesi için yapılan oylamadır. Temel amacı, anayasa değişiklikleri gibi geniş kapsamlı, ülkenin geleceğini etkileyen kritik kararların halkın onayına sunulmasıdır. Referandumun Yapılma Nedenleri: Anayasa Değişiklikleri En yaygın neden budur. Mevcut anayasada köklü değişiklikler yapılması gerektiğinde, bu değişikliklerin halk tarafından onaylanması istenir. Siyasi Kararların Meşrulaştırılması Hükûmetler veya meclis, tartışmalı ya da geniş etkili kararların meşruiyetini artırmak için halkın görüşüne başvurabilir. Ulusal Egemenlik ve Kimlik Konuları Örneğin, bir ülkenin başka bir devletle birleşmesi ya da ayrılması gibi kararlar. Uluslararası Antlaşmalar Önemli uluslararası anlaşmaların kabulü ya da reddi (örneğin, Avrupa Birliği'ne üyelik). Yerel Yönetimle İlgili Kararlar Bazen referandum yerel düzeyde de yapılabilir: örneğin bir ilin ikiye bölünmesi, bir belediyenin başka bir ile bağlanması gibi durumlarda.

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar