- 4 Temmuz 2024
- 4,180
Kesilen soğanın dokusu alinaz enzimi salgılar
Bu enzim sülfoksitleri sülfenik aside çevirir
Bu asitler kendiliğinden yeniden şekillenir ve gözyaşlarının oluşmasını sağlayan sin-propanetiyal-S-oksit meydana gelir
Bu, yaklaşık otuz saniye sürer ve kimyasal etkisini beş dakika içinde kaybeder
Gözün ön tabakasında yer alan kornea, dışarıdan gelecek fiziksel ve kimyasal etkilere karşı gözü korur
Bu amaçla kornea üzerinde yüksek duyarlılıkta sinirler bulunur
Korneada ayrıca, gözyaşı bezlerini harekete geçirecek algılayıcılar da vardır
Serbest sinir uçları sin-propanetiyal-S-oksiti algıladıklarında, sinir sistemi harekete geçer ve gözyaşı bezinden salgılanan sıvı ile zararlı madde korneadan temizlenir
Soğanın bu etkisini ortadan kaldırmak için, soymadan önce soğanı ısıtabilir ve enzim aktivitesini bozarak gözlerimizin yaşarmasını engelleyebiliriz




Gözün ön tabakasında yer alan kornea, dışarıdan gelecek fiziksel ve kimyasal etkilere karşı gözü korur




