Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Soğanın en lezzetli hali: Üzüm yaprağı sarmasından daha kolay hazırlanıyor! Bir kere tadına bakan bir daha vazgeçemiyor

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
Soğanın en lezzetli hali: Üzüm yaprağı sarmasından daha kolay hazırlanıyor! Bir kere tadına bakan bir daha vazgeçemiyor

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan soğan, gerek çiğ gerek pişmiş haliyle birçok sofranın baş köşesinde yer alıyor. Son dönemlerde oldukça popüler olan soğan dolması da diğer dolma ve sarmalara göre daha hızlı hazırlanması nedeniyle sıklıkla tercih edilebiliyor.

ms1x_h3owkSdmLecgW1zqA.jpg

Düzenli soğan tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirerek, kişiyi grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma riskinden korur. Yüksek oranda antioksidan içeren soğan, serbest radikallerin etkisini en aza indirir. Soğanda bulunan organik kükürt, vücuttaki kolesterol seviyesini düşürür ve kan pıhtılarını parçalar.
JPGHadUfnk2tVRrBnMjSBw.jpg

Yapılan araştırmalarda, soğan gibi allium sebzeleri düzenli olarak tüketen kişilerde kolorektal kanser riskinin yüzde 79 daha düşük olduğu keşfedilmiştir.
BBaxdcml9UCsL5hAVefryQ.jpg

Bir fincan doğranmış soğan, bir yetişkinin günlük C vitamini alımının en az yüzde 13'ünü karşılayabilir. Soğan dolması da bu nedenle ölçülü şekilde tüketildiğinde genel sağlık üzerinde sayısız fayda sağlayabilir.
Gth0LtJ5EEOJ4ntF4ys5hw.jpg

7 adet büyük boy kuru soğan 1 su bardağı pirinç 150 gram dana kıyma 1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 adet küçük boy kuru soğan 1 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı tatlı biber salçası Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml) 1 diş sarımsak Çeyrek demet maydanoz 1 çay kaşığı toz kırmızı biber 1 çay kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı acı pul biber 1 çay kaşığı tuz Yarım çay kaşığı karabiber Yarım çay kaşığı kimyon Yarım çay kaşığı yenibahar Üzeri için: 50 gram tereyağı Sosu için: 1 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 çay kaşığı tuz 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
dqb3FjODbU-_zty5VbjAng.jpg

Öncelikle soğanların kabuğunu soyun ve dik olacak şekilde bir yarısını kesin. Bu aşamada merkezine kadar kesmek yeterli olacaktır.Ardından sıcak su dolu tencereye alarak yumuşayana kadar 15 dakika haşlayın.Soğanlar yumuşadıktan sonra suyunu süzerek yapraklarına ayırın.
v9vfnKb5ikikXmGLgOTGrw.jpg

İç harcı için geniş bir tabağa kıyma, sıcak su ile yıkanmış pirinç, doğranmış soğan, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, baharatlar, tuz, sarımsak, nar ekşisi ve kıyılmış maydanozu ekleyerek elinizle yoğurun. Haşlanan soğanları da bir kaseye alarak zarlarını temizleyin. Soğanları orta düzeyde haşlayın. Çok haşladığınızda yırtılabileceğini unutmayın. Az haşladığınızda ise iç harcını doldurmakta zorlanabilirsiniz.
cFDXTiYYJkCJQaDwMTCNSg.jpg

Soğan yaprağının bir ucuna harçtan yerleştirin ve rulo şeklinde sarın. Tüm soğan yaprakları bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Derin bir tava ya da tepsiye dolmaları sıralayın. Ayrı bir kasede salça, nar ekşisi, tuz ve sıcak suyu alarak karıştırın. Hazırlanan salçalı sosu dolmaların üzerine gezdirin. Tavanın kapağını kapatarak, kaynayana kadar 20 dakika pişirin. Daha sonra üzerine tereyağı parçaları yerleştirerek önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika daha pişirin. Üzerleri kızaran ve suyunu çeken soğan dolmalar servise hazır. Afiyet olsun...
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar