Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Uzman doktor "asla yemem" diyerek açıkladı: Sağlıklı diye biliyoruz ama gizli katkı maddeleri varmış

AKY Çevrimdışı

AKY

MirayWeb Coder's
1 Ekim 2022
38,421
Uzman doktor

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Ancak sağlıklı diye düşündüğünüz bazı besinler vücudunuza zarar verebilir. Beslenme Uzmanı Dr. Federica Amati, sağlıklı olduğu düşünülen ancak aslında gizli katkı maddeleri içeren gıdalar konusunda önemli uyarılarda bulundu.

pF93Im1kXUyctmRl78YUlA.jpg

İngiltere'nin önde gelen beslenme uzmanlarından biri olan Dr. Federica Amati, sağlıklı olduğu düşünülen ancak aslında gizli katkı maddeleri içeren gıdalar konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dr. Amati'ye göre, çok tahıllı atıştırmalık barlar, tam buğday ekmekleri ve düşük kalorili dondurmalar gibi pek çok ürün, sağlıklı gibi pazarlanmasına rağmen ultra işlenmiş gıda (UPF) kategorisine giriyor.
ARmNFfrqxEuFrUTgvmPqVQ.jpg

Dr. Amati, insanların, şeker, tuz ve doymuş yağ oranı yüksek, lif oranı düşük ve endüstriyel katkı maddeleri içeren gıdalardan kaçınması gerektiğini belirtiyor. Bu besinleri tüketmediğini söyleyen uzman isim özellikle kahvaltılık gevreklerin büyük bir tehlike arz ettiğini söyleyen beslenme uzmanı, bu ürünlerin sağlıklı bir seçenek olmadığını vurguladı.
HaEvFKzdg0alkOlgPTpRxQ.jpg

Dr. Amati'ye göre, sağlıklı olarak lanse edilen ancak katkı maddeleriyle dolu olan bazı gıdalar şunlar:Tam buğday ekmekleri: Çoğu düşük lif içeriyor ve raf ömrünü uzatmak için katkı maddeleri içeriyor. Bunun yerine, çavdar, keten tohumu ve karabuğday içeren ekmekler tercih edilmeli.
WyjlNHrsREqIQ-fvTQsbvw.jpg

Atıştırmalık barlar: Yüksek şeker ve yapay katkı maddeleri içerdiği için önerilmiyor. Alternatif olarak, bitter çikolata barları tüketilebilir.Düşük kalorili dondurmalar: Sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülse de içerik listeleri genellikle zararlı katkı maddeleriyle dolu.
MgIsG7Uw4E2HcceHiol-hA.jpg

Dr. Amati, sağlıklı beslenmenin temel taşlarının tam gıdalar, kuruyemişler, tam tahıllar, baklagiller ve taze meyveler olduğunu söylüyor. Günlük lif tüketimini artırmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kalp hastalığı riskini azalttığını belirten uzman, hayvansal protein alımını azaltmanın da sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratacağını ifade ediyor.DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLERBeslenme uzmanı, ultra işlenmiş gıdaların içerdiği bazı katkı maddelerinin sağlık açısından büyük risk oluşturduğunu belirtti. Özellikle aşağıdaki üç katkı maddesine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:Karboksimetil selüloz (CMC): Unlu mamullerde bulunur ve bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir.
WjuVJGtdl0WqnS14YktWLg.jpg

Karragenan: Süt ürünlerinde ve hazır gıdalarda bulunur, bağırsak iltihabına neden olabilir.Yağ asitlerinin digliseritleri: Metabolik sendrom ve bazı kanser türleriyle ilişkilendiriliyor.
JFMcIGwKi02KO33ls9xTyQ.jpg

Sağlıklı bir diyetin temel taşı işlenmemiş, doğal gıdalardan oluşmalıdır. Dr. Amati, market alışverişlerinde etiketleri dikkatlice okumanın ve lif açısından zengin, katkı maddesi içermeyen ürünleri tercih etmenin sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar