- 4 Temmuz 2024
- 4,184
Malzemeler
Yarım kilogram cibez otu
3 adet soğan
3 diş sarımsak
1 adet havuç
2 adet kırmızıbiber
2 adet domates
3 yemek kaşığı iri bulgur
zeytinyağı, tuz ve su.
Ege'ye Yakışan Zeytinyağlı Cibez Yemeği Nasıl Yapılır?
Cibez Nedir?
Cibez, Ege Bölgesi'ne özgü oldukça sağlıklı bir ottur ve turpgiller familyasında yer alır. Lahana patlağı ya da azman gibi isimleri de vardır. Cibez yeşil renkli bir bitkidir ve görünüşü marula, yaprakları ise pazıya benzer. Cibez otunu hem pişmiş halde hem de çiğ halde yiyebilirsiniz. ,Eğer çiğ olarak tüketeceksiniz, bitkinin tamamen temizlendiğinden emin olmanız gerekmektedir. Toplayabileceğiniz mevsim bahar aylarıdır. Cibez otu kendi doğal ortamında yetişebildiği gibi, insanlar bu bitkiyi bahçelerinde de yetiştirebilirler.
Cibez otu nerelerde bulunur?
Cibez otu şehir merkezindeki küçük manavlarda ya da süpermarketlerde sıklıkla karşılaşılan bir ot değildir. Genelde köylerde ya da lokal pazarlarda bulunmaktadır. Ege Bölgesi'nde herhangi bir köyü gezerken, eğer köylülere yanaşıp cibez otunu nerede bulabileceğini sorarsanız, ya size kendi topladıkları cibez otundan verirler ya da sizi cibez otunu bulabileceğiniz komşularına yönlendirirler.
Cibez hangi sağlık sorunlarına iyi gelir?
Ege Bölgesi'ne özgü birçok ot gibi cibez de pek çok sağlık sorununa iyi gelir. Alternatif tıpla ilgilenen insanlar için Ege otları bulunmaz nimetlerdir. Cibez sindirim sistemini düzene sokarak bağırsakları çalıştırır. Cibez otunun aşırı kullanımı durumunda, kilo kaybı, halsizlik, ishal gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Cibez otu aynı zamanda turpgiller familyasından olan pek çok bitki gibi bir C vitamini kaynağıdır. Bu sebeple de sizi karşılaşabileceğiniz hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda anti toksin özelliği sayesinde zehirlenme durumlarında da tercih edilmektedir. Cibez otunu çiğ olarak tüketebilirsiniz fakat kaynatıp suyunu içmek de cildinizde var olan sorunların çözümünde size yardımcı olabilir. Fosfor, potasyum ve magnezyum içermesi sebebiyle dişleri, diş etlerini ve kemikleri güçlendirir. Açık yaraların kapanma süresini kısaltır. Çünkü içerdiği mineraller sayesinde dokuların tamir edilmesine yardımcı olur.
Yarım kilogram cibez otu
3 adet soğan
3 diş sarımsak
1 adet havuç
2 adet kırmızıbiber
2 adet domates
3 yemek kaşığı iri bulgur
zeytinyağı, tuz ve su.
Ege'ye Yakışan Zeytinyağlı Cibez Yemeği Nasıl Yapılır?
Cibez Nedir?
Cibez, Ege Bölgesi'ne özgü oldukça sağlıklı bir ottur ve turpgiller familyasında yer alır. Lahana patlağı ya da azman gibi isimleri de vardır. Cibez yeşil renkli bir bitkidir ve görünüşü marula, yaprakları ise pazıya benzer. Cibez otunu hem pişmiş halde hem de çiğ halde yiyebilirsiniz. ,Eğer çiğ olarak tüketeceksiniz, bitkinin tamamen temizlendiğinden emin olmanız gerekmektedir. Toplayabileceğiniz mevsim bahar aylarıdır. Cibez otu kendi doğal ortamında yetişebildiği gibi, insanlar bu bitkiyi bahçelerinde de yetiştirebilirler.
Cibez otu nerelerde bulunur?
Cibez otu şehir merkezindeki küçük manavlarda ya da süpermarketlerde sıklıkla karşılaşılan bir ot değildir. Genelde köylerde ya da lokal pazarlarda bulunmaktadır. Ege Bölgesi'nde herhangi bir köyü gezerken, eğer köylülere yanaşıp cibez otunu nerede bulabileceğini sorarsanız, ya size kendi topladıkları cibez otundan verirler ya da sizi cibez otunu bulabileceğiniz komşularına yönlendirirler.
Cibez hangi sağlık sorunlarına iyi gelir?
Ege Bölgesi'ne özgü birçok ot gibi cibez de pek çok sağlık sorununa iyi gelir. Alternatif tıpla ilgilenen insanlar için Ege otları bulunmaz nimetlerdir. Cibez sindirim sistemini düzene sokarak bağırsakları çalıştırır. Cibez otunun aşırı kullanımı durumunda, kilo kaybı, halsizlik, ishal gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Cibez otu aynı zamanda turpgiller familyasından olan pek çok bitki gibi bir C vitamini kaynağıdır. Bu sebeple de sizi karşılaşabileceğiniz hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda anti toksin özelliği sayesinde zehirlenme durumlarında da tercih edilmektedir. Cibez otunu çiğ olarak tüketebilirsiniz fakat kaynatıp suyunu içmek de cildinizde var olan sorunların çözümünde size yardımcı olabilir. Fosfor, potasyum ve magnezyum içermesi sebebiyle dişleri, diş etlerini ve kemikleri güçlendirir. Açık yaraların kapanma süresini kısaltır. Çünkü içerdiği mineraller sayesinde dokuların tamir edilmesine yardımcı olur.