Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Zeytinyağlı Cibez Yemeği Nasıl Yapılır

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,184
Malzemeler

Yarım kilogram cibez otu
3 adet soğan
3 diş sarımsak
1 adet havuç
2 adet kırmızıbiber
2 adet domates
3 yemek kaşığı iri bulgur
zeytinyağı, tuz ve su.

Ege'ye Yakışan Zeytinyağlı Cibez Yemeği Nasıl Yapılır?

Cibez Nedir?

Cibez, Ege Bölgesi'ne özgü oldukça sağlıklı bir ottur ve turpgiller familyasında yer alır. Lahana patlağı ya da azman gibi isimleri de vardır. Cibez yeşil renkli bir bitkidir ve görünüşü marula, yaprakları ise pazıya benzer. Cibez otunu hem pişmiş halde hem de çiğ halde yiyebilirsiniz. ,Eğer çiğ olarak tüketeceksiniz, bitkinin tamamen temizlendiğinden emin olmanız gerekmektedir. Toplayabileceğiniz mevsim bahar aylarıdır. Cibez otu kendi doğal ortamında yetişebildiği gibi, insanlar bu bitkiyi bahçelerinde de yetiştirebilirler.

Cibez otu nerelerde bulunur?

Cibez otu şehir merkezindeki küçük manavlarda ya da süpermarketlerde sıklıkla karşılaşılan bir ot değildir. Genelde köylerde ya da lokal pazarlarda bulunmaktadır. Ege Bölgesi'nde herhangi bir köyü gezerken, eğer köylülere yanaşıp cibez otunu nerede bulabileceğini sorarsanız, ya size kendi topladıkları cibez otundan verirler ya da sizi cibez otunu bulabileceğiniz komşularına yönlendirirler.

Cibez hangi sağlık sorunlarına iyi gelir?

Ege Bölgesi'ne özgü birçok ot gibi cibez de pek çok sağlık sorununa iyi gelir. Alternatif tıpla ilgilenen insanlar için Ege otları bulunmaz nimetlerdir. Cibez sindirim sistemini düzene sokarak bağırsakları çalıştırır. Cibez otunun aşırı kullanımı durumunda, kilo kaybı, halsizlik, ishal gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Cibez otu aynı zamanda turpgiller familyasından olan pek çok bitki gibi bir C vitamini kaynağıdır. Bu sebeple de sizi karşılaşabileceğiniz hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda anti toksin özelliği sayesinde zehirlenme durumlarında da tercih edilmektedir. Cibez otunu çiğ olarak tüketebilirsiniz fakat kaynatıp suyunu içmek de cildinizde var olan sorunların çözümünde size yardımcı olabilir. Fosfor, potasyum ve magnezyum içermesi sebebiyle dişleri, diş etlerini ve kemikleri güçlendirir. Açık yaraların kapanma süresini kısaltır. Çünkü içerdiği mineraller sayesinde dokuların tamir edilmesine yardımcı olur.
 
ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,184
Tüm bunların yanında sıralayabileceğimiz bazı faydaları şunlardır:

Kansere karşı koruyucu özelliği vardır
Depresyona iyi gelir
Nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucudur
Kan dolaşımını düzenleyici etkisi vardır
Vücuda zindelik ve enerji verir
Cibez otundan hangi yemekler yapılabilir?
Cibez otundan Yumurtalı Cibez, Cibez Salatası, Zeytinyağlı Cibez Otu, Yoğurtlu Cibez gibi yemekler yapılabilir. Şimdi sizler için cibez otundan yapılan bir yemek tarifi paylaşalım.

Zeytinyağlı Cibez yemeği nasıl yapılır?

Tarife başlamadan önce cibez otunu güzelce yıkamalısınız. Ardından tencereye alıp, üstünü geçecek kadar su koyarak haşlanmaya bırakın. 5 dakika yeterli olacaktır. Soğanı küp, sarımsağı ince, kırmızıbiberi ve havucu ise jülyen doğrayın. Ardından doğradığımız soğan ve sarımsağı zeytinyağında öldürün ve üzerine biber ve havuçları ekleyerek biraz soteleyin. Ardından suyunu süzdüğünüz cibez otunu tencereye alın, üzerine bulguru ekleyin ve tuzunu serpin. Domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın ve tencereye alın. Ardından üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin ve kısık ateşte hazır olana kadar pişirin.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar