- 4 Temmuz 2024
- 4,180

Balaban köftesi, İskender kebabının köfte ile yapılan bir çeşididir. Pide, köfte, tereyağı, sos, yoğurt, ızgara biber ve domates'ten oluşan Balaban köfte, Eskişehir'in imza yemeklerinden biridir. Peki, balaban köfte nasıl yapılır?
Malzemeler: Köfte için: 500 gram dana kıyma 1 çay bardağı çekilmiş bayat ekmek içi ya da galeta unu 2 adet rendelenmiş soğan 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber Domates sosu için: 2 yemek kaşığı domates salçası Yarım yemek kaşığı tereyağ 2 adet rendelenmiş domates (isteğe bağlı) 1 çay kaşığı toz şeker Yarım çay kaşığı tuz Yarım su bardağı su Üzeri için: 1 kase çırpılmış yoğurt 4-5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı Tabanı için: 2 adet tırnak pide 1 su bardağı et suyu 1-2 adet domates ve biber

BALABAN KÖFTE YAPILIŞI
Öncelikle köfte malzemelerinin tümünü karıştırarak en az beş dakika yoğurun. Sıvı yağ ile hafifçe yağladığınız tavada şekil verdiğiniz köfteleri kızartın. Aynı tavada 4’e böldüğünüz domates ve biberleri de hafifçe kızartın. Domates sos için tereyağını eritin ve salçayı ekleyip bir süre kavurun. Daha sonra isterseniz rendelediğiniz domatesleri şeker ile tuz atıp pişirin. Domates kullanmıyorsanız sosunuzun kıvamını yarım su bardağı su ile açın. Küçük küpler halinde doğradığınız tırnak pidelerini geniş bir servis tabağına alın. Sıcak et suyu ile pideleri ıslattıktan sonra tabaktaki fazla et suyunu süzün. Pidelerin üzerine çırpılmış yoğurdu dökün. Ardından domates sosunu ekleyin. Kızarttığınız köfteleri sosun üzerine dizdikten sonra eritilmiş tereyağını tüm tabağın üzerine gezdirin. Kızarttığınız domates dilimleri ve biberlerle süslediğiniz yemeğiniz servise hazır.