- 4 Temmuz 2024
- 4,180

Türk Patent ve Marka Kurumunca 2021 yılında coğrafi işaretle tescillenen testi kebabının geçmişi, yaklaşık bin yıla dayanıyor. Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerinin de öğretilerinde geçen testi kebabı; et, sebze ve çeşitli baharatların karışımı ile hazırlanarak kara fırınlarda yaklaşık 2 buçuk saatte pişiriliyor.

Kızılırmak'ın eski yataklarında bulunan üç farklı toprağın birleşiminden üretilen boğumlu testilerin içine konulan malzeme, ağız kısmı hamurla kapatılarak iki saatten fazla fırında bekletiliyor.

Fırından çıkarıldıktan sonra sert cisimle kapak kısmı kırılan testilerdeki kebap, tabaklara dökülerek servis ediliyor.

Şef Ulaş Tekerkaya, Kapadokya bölgesinin tescilli lezzetlerinden olan testi kebabının tarihinin yaklaşık bin yıla dayandığını söyledi.


