Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Bu çorba içilmiyor, yutuluyor: Yalnızca un ve sudan yapılıyor, tadına doyulmuyor

ArinNa Çevrimdışı

ArinNa

xfmaster
Moderatör
Üye
4 Temmuz 2024
4,180
Bu çorba içilmiyor, yutuluyor: Yalnızca un ve sudan yapılıyor, tadına doyulmuyor

Afyonkarahisar’da kış aylarının vazgeçilmez damak tatlarından biri olan arabaşı havaların soğumasıyla birlikte sofralardaki yerini almaya başladı. Arabaşının yanında yumuşak hamurla yutularak içilen çorba, 7'den 70'e herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Hindi, kaz veya tavuk etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurun buluştuğu arabaşı yemeği asırlardır, komşuların ve akrabaların bir araya gelerek kaynaşmasına da vesile olurken, yutularak tüketilmesi de oldukça dikkat çekiyor.

adfDrZI2QESuyRgl3zw8lg.jpg

Arabaşı olarak bilinen yemeğin asıl adı "ara aşı" dır. 13. yüzyılda Karamanlı Beyliği'nde tören yemeği olarak ortaya çıkmıştır. Karamanlılardan, komşu beyliklere yayılmış; günümüzda Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar'da kış aylarının şölen yemeği haline gelmiştir. Karamanlılarda ara aşı sıra gecesi geleneği uzun yıllar yaşamıştır. Yemeğin, Karamanlılara ait olduğu, Kültür Bakanlığınca da tescil edilmiştir.
kiL0RStYoUqLjmqDmCVEMg.jpg

Özellikle kışları soğuk olan bölgelerde, az pişirilmiş sıvı hamurun donmasıyla elde edilen yemeğin asıl özelliği, kaynar çorba eşliğinde çiğnenmeden yutulmasıdır. Ara aşının çorbası, kanatlı av hayvanlarının (keklik, bıldırcın vs) etinden yapılır. Günümüz şartlarında av hayvanları temini güç olduğundan, son dönemlerde tavuk etinden yapılmaktadır. Bu bölgelerde bir konuğun şerefine hazırlanan ara aşının, o konuğa ne denli önem verildiğinin işareti sayılmaktadır. Ara aşı hazırlanan ev sahibi, dost ve komşularını davet ederek, bu yemeğin birlikte tüketilmesine gerekli özeni gösterir.
_Oz8BAlVqkOUSQQjfT7X2Q.jpg

Baklava diliminde kesilen soğuk hamur parçalarının, özel şimşir kaşıklarla çok sıcak çorbaya daldırılıp, bir miktar çorba ile yutulması biçiminde tüketilir.
o7HOJoJbsEOPZ4R6oVyEpQ.jpg

Malzemeler 2,5 su bardağı un9 su bardağı su3 çorba kaşığı tereyağı3 çorba kaşığı salça1,5 su bardağı hindi eti ( pişmiş ve dilimlenmiş )2 su bardağı et suyu1 tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı kırmızıbiber3 çorba kaşığı limon suyu2 tatlı kaşığı tuz
jXrRgNAtrU65U6libgCR6A.jpg

Hamurun Hazırlanması: 2 su bardağı un ve 2 tatlı kaşığı tuz, tencerede 2 su bardağı su ile ezilir. 3 su bardağı sıcak su, ezilmiş una hızla karıştırılarak pişirilir. 25-30 cm çapında yayvan bir servis tabağı ıslatılarak üzerine pişmiş hamur dökülür. Soğuyunca baklava dilimleri şeklinde dilimlenir.
W_gShftorEiVzRcV-GcYHg.jpg

Yağ, bir tencereye konularak kalan un ilave edilir. Hafif sararıncaya kadar 2-3 dk. kavrulur. İçine salça, hindi eti, et suyu, tuz ve kalan sıcak su eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirilir. Baharatlar ve limon suyu eklendikten sonra, yanında hamuru ile servis edilir. Not: Köylerde hamur, bir tepsi üzerine dökülür. tepsinin ortası açılır.
kRwABTWNi0O8E8Nv0cjR1A.jpg

Çorba "tas" denilen büyük bir kasede ortaya konur. Herkes önce, bir parça hamurdan, sonra çorbadan alır ve hamuru yutarak yer. Soğuk hamurla sıcak acılı çorba farklı bir lezzet oluşturur. Hindi eti yerine tavuk veya av etleri de kullanılabilir.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar