- 26 Nisan 2024
- 3,383
Dilimizin Zenginlikleri Projesi Yıl Sonu Değerlendirme Raporu (Okul Öncesi)
Proje Adı: Dilimizin Zenginlikleri
Dönem: 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı
Okul: [Okul Adı]
Sınıflar: Okul Öncesi
- Giriş
Dilimizin Zenginlikleri Projesi, okul öncesi öğrencilerine Türk dilinin ve kültürel mirasımızın güzelliklerini tanıtmayı ve dil becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. 2023-2024 eğitim öğretim yılı boyunca, öğrencilerin dil gelişimini desteklemek için çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Bu rapor, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilen etkinlikleri ve sonuçlarını özetlemektedir.
- Kasım Ayı Faaliyetleri
Aile Buluşmaları:
- Haber Mektubu ve Bülten: Ailelere proje hakkında bilgilendirme yapıldı.
- Çevrimiçi/Yüz Yüze Toplantılar: Projenin amacı ve hedefleri ailelere anlatıldı.
- Etkinlik Gözlemciliği: Aileler, çocuklarının masal anlatım etkinliğini gözlemledi.
- Hikaye Kitabı Oluşturma: Aileler ve çocuklar birlikte hikaye kitabı oluşturdular.
Değerlendirme: Ailelerin projeye katılımı sağlandı ve çocukların dil becerilerinde gelişim gözlemlendi.
- Aralık Ayı Faaliyetleri
Yunus Emre Sözlüğü:
- Gönül Çalab’ın Tahtı Sözlüğü: Öğrencilere Yunus Emre’nin şiirlerinde geçen kelimelerin anlamları anlatıldı.
- Anlamlı Cümle ve Afiş Yarışması: Öğrenciler, sözlükten seçilen kelimelerle cümle ve afiş oluşturdular.
Değerlendirme: Öğrenciler, Yunus Emre’nin şiirlerindeki kelimeleri daha iyi anlamış ve yaratıcı çalışmalar yapmışlardır.
- Ocak Ayı Faaliyetleri
Dede Korkut Hikayeleri İncelemesi:
- Kitap İncelemesi: Öğrencilerle Dede Korkut Hikayeleri incelendi.
- Anlamını Bul Etkinliği: Akıllı tahtada kelime anlamı bulma etkinliği yapıldı.
- Hatırlatmaca Etkinliği: Kelimelerle bulmaca çözme çalışmaları yapıldı.
- Hikaye Yazma: Anahtar kelimelerle hikaye yazma etkinliği gerçekleştirildi.
Değerlendirme: Öğrencilerin okuma ve anlama becerilerinde ilerleme sağlanmıştır.
- Şubat Ayı Faaliyetleri
Deyimler ve Atasözleri:
- Anlat Bakalım Etkinliği: Deyim ve atasözlerinin anlamları anlatıldı.
- Drama Etkinliği: Atasözü ve deyimler dramatize edilerek anlatıldı.
- Resimleme Etkinliği: Öğrenciler, atasözü ve deyimleri resimleyerek anlattılar.
Değerlendirme: Etkinlikler, öğrencilerin dil bilgisi ve kültürel mirasa yönelik farkındalıklarını artırmıştır.
- Mart Ayı Faaliyetleri
Mesnevi’den Hikayeler:
- Anlamını Bul Etkinliği: Mesnevi’den kelimeler ve anlamları eşleştirildi.
- Kelime Türetme Etkinliği: Yeni kelimeler türetme çalışmaları yapıldı.
- Kare Bulmaca Etkinliği: Mesnevi’den kelimelerle bulmaca çözüldü.
- Öykü Kartları Hazırlama: Hikaye kartları hazırlanarak anlatıldı.
Değerlendirme: Öğrencilerin kelime hazineleri ve dil becerilerinde önemli gelişmeler sağlanmıştır.
- Nisan Ayı Faaliyetleri
Yaratıcı Etkinlikler:
- Mısra Ezberleme: Memleket şiirleri ve çocuk şiirlerinden mısralar ezberlendi.
- Bu Nedir? Etkinliği: Nesne ve kavramların bulmacaları çözüldü.
- Duvar Yazısı Çalışmaları: Öğrenciler duvar yazısı çalışmaları yaparak ifade yeteneklerini geliştirdiler.
- Video Yarışması: Öğrenciler kısa videolar hazırlayarak yarışmaya katıldı.
Değerlendirme: Etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini ve yaratıcılıklarını artırmada etkili olmuştur.
- Mayıs Ayı Faaliyetleri
Türküler ve Yaratıcılık:
- Türkü Ezberleme Çalışmaları: Öğrencilere Türk halk müziğinin önemli eserlerinden bazıları ezberletildi.
- Baş Harflerini Değiştir Etkinliği: Yeni kelimeler oluşturma çalışmaları yapıldı.
- Sözsüz Oyun Etkinliği: Jest ve mimiklerle kelimeleri anlatma etkinliği yapıldı.
- Türkülerle Beyin Fırtınası: Türkülerin sözleri ve anlamları tartışıldı.
- Tişört Tasarımı Yarışması: Öğrenciler kendi tasarladıkları tişörtlerle yarıştı.
Değerlendirme: Öğrencilerin dil becerileri, kültürel mirasa olan bağlılıkları ve yaratıcılıkları artmıştır.
- Sonuç ve Öneriler
Dilimizin Zenginlikleri Projesi, 2023-2024 eğitim öğretim yılı boyunca öğrencilerimize Türk dilinin ve kültürel mirasımızın güzelliklerini keşfetme fırsatı sunmuştur. Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini ve kültürel farkındalıklarını önemli ölçüde artırmıştır.
Öneriler:
- Daha fazla interaktif etkinlikler düzenlenebilir.
- Edebiyat gezileri ve müze ziyaretleri gibi dış mekân aktiviteleri ile öğrencilerin deneyimleri zenginleştirilebilir.
- Öğrencilerin eserlerini yayımlayabilecekleri bir okul dergisi veya blog oluşturulabilir.
Mesut Hayat
www.mesuthayat.com
Dilimizin Zenginlikleri Projesi Yıl Sonu Değerlendirme Raporu (Okul Öncesi)
İNDİR