Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Yıl Sonu Değerlendirme Raporu (Okul Öncesi)

HDC Çevrimdışı

HDC

General
Üye
26 Nisan 2024
3,386

Proje Adı: Dilimizin Zenginlikleri

Dönem: 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı

Okul: [Okul Adı]
Sınıflar: Okul Öncesi

1. Giriş

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, okul öncesi öğrencilerine Türk dilinin ve kültürel mirasımızın güzelliklerini tanıtmayı ve dil becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. 2023-2024 eğitim öğretim yılı boyunca, öğrencilerin dil gelişimini desteklemek için çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Bu rapor, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilen etkinlikleri ve sonuçlarını özetlemektedir.

1. Kasım Ayı Faaliyetleri

Aile Buluşmaları:

• Haber Mektubu ve Bülten: Ailelere proje hakkında bilgilendirme yapıldı.
  • Çevrimiçi/Yüz Yüze Toplantılar: Projenin amacı ve hedefleri ailelere anlatıldı.
  • Etkinlik Gözlemciliği: Aileler, çocuklarının masal anlatım etkinliğini gözlemledi.
  • Hikaye Kitabı Oluşturma: Aileler ve çocuklar birlikte hikaye kitabı oluşturdular.

Değerlendirme: Ailelerin projeye katılımı sağlandı ve çocukların dil becerilerinde gelişim gözlemlendi.

1. Aralık Ayı Faaliyetleri

Yunus Emre Sözlüğü:

• Gönül Çalab’ın Tahtı Sözlüğü: Öğrencilere Yunus Emre’nin şiirlerinde geçen kelimelerin anlamları anlatıldı.
  • Anlamlı Cümle ve Afiş Yarışması: Öğrenciler, sözlükten seçilen kelimelerle cümle ve afiş oluşturdular.

Değerlendirme: Öğrenciler, Yunus Emre’nin şiirlerindeki kelimeleri daha iyi anlamış ve yaratıcı çalışmalar yapmışlardır.

1. Ocak Ayı Faaliyetleri

Dede Korkut Hikayeleri İncelemesi:

• Kitap İncelemesi: Öğrencilerle Dede Korkut Hikayeleri incelendi.
  • Anlamını Bul Etkinliği: Akıllı tahtada kelime anlamı bulma etkinliği yapıldı.
  • Hatırlatmaca Etkinliği: Kelimelerle bulmaca çözme çalışmaları yapıldı.
  • Hikaye Yazma: Anahtar kelimelerle hikaye yazma etkinliği gerçekleştirildi.

Değerlendirme: Öğrencilerin okuma ve anlama becerilerinde ilerleme sağlanmıştır.

1. Şubat Ayı Faaliyetleri

Deyimler ve Atasözleri:

• Anlat Bakalım Etkinliği: Deyim ve atasözlerinin anlamları anlatıldı.
  • Drama Etkinliği: Atasözü ve deyimler dramatize edilerek anlatıldı.
  • Resimleme Etkinliği: Öğrenciler, atasözü ve deyimleri resimleyerek anlattılar.

Değerlendirme: Etkinlikler, öğrencilerin dil bilgisi ve kültürel mirasa yönelik farkındalıklarını artırmıştır.

1. Mart Ayı Faaliyetleri

Mesnevi’den Hikayeler:

• Anlamını Bul Etkinliği: Mesnevi’den kelimeler ve anlamları eşleştirildi.
  • Kelime Türetme Etkinliği: Yeni kelimeler türetme çalışmaları yapıldı.
  • Kare Bulmaca Etkinliği: Mesnevi’den kelimelerle bulmaca çözüldü.
  • Öykü Kartları Hazırlama: Hikaye kartları hazırlanarak anlatıldı.

Değerlendirme: Öğrencilerin kelime hazineleri ve dil becerilerinde önemli gelişmeler sağlanmıştır.

1. Nisan Ayı Faaliyetleri

Yaratıcı Etkinlikler:

• Mısra Ezberleme: Memleket şiirleri ve çocuk şiirlerinden mısralar ezberlendi.
  • Bu Nedir? Etkinliği: Nesne ve kavramların bulmacaları çözüldü.
  • Duvar Yazısı Çalışmaları: Öğrenciler duvar yazısı çalışmaları yaparak ifade yeteneklerini geliştirdiler.
  • Video Yarışması: Öğrenciler kısa videolar hazırlayarak yarışmaya katıldı.

Değerlendirme: Etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini ve yaratıcılıklarını artırmada etkili olmuştur.

1. Mayıs Ayı Faaliyetleri

Türküler ve Yaratıcılık:

• Türkü Ezberleme Çalışmaları: Öğrencilere Türk halk müziğinin önemli eserlerinden bazıları ezberletildi.
  • Baş Harflerini Değiştir Etkinliği: Yeni kelimeler oluşturma çalışmaları yapıldı.
  • Sözsüz Oyun Etkinliği: Jest ve mimiklerle kelimeleri anlatma etkinliği yapıldı.
  • Türkülerle Beyin Fırtınası: Türkülerin sözleri ve anlamları tartışıldı.
  • Tişört Tasarımı Yarışması: Öğrenciler kendi tasarladıkları tişörtlerle yarıştı.

Değerlendirme: Öğrencilerin dil becerileri, kültürel mirasa olan bağlılıkları ve yaratıcılıkları artmıştır.

1. Sonuç ve Öneriler

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, 2023-2024 eğitim öğretim yılı boyunca öğrencilerimize Türk dilinin ve kültürel mirasımızın güzelliklerini keşfetme fırsatı sunmuştur. Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, öğrencilerin dil becerilerini ve kültürel farkındalıklarını önemli ölçüde artırmıştır.

Öneriler:

• Daha fazla interaktif etkinlikler düzenlenebilir.
  • Edebiyat gezileri ve müze ziyaretleri gibi dış mekân aktiviteleri ile öğrencilerin deneyimleri zenginleştirilebilir.
  • Öğrencilerin eserlerini yayımlayabilecekleri bir okul dergisi veya blog oluşturulabilir.

Mesut Hayat

www.mesuthayat.com

İNDİR

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar