Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Güreş Metni Cevapları Sayfa 204-205-206-207-208-209

HDC Çevrimdışı

HDC

General
Üye
26 Nisan 2024
3,393

Güreş Metni Cevapları Sayfa 204-205-206-207-208-209​

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

Yaptığınız ya da izlemeyi sevdiğiniz sporlar hangileridir? Neden? Düşüncelerinizi yazınız.

Benim en sevdiğim sporlar basketbol ve yüzme. Basketbolu seviyorum çünkü takım oyunu ve arkadaşlarımla birlikte oynayabiliyorum. Ayrıca, basketbol oynamak çok eğlenceli ve heyecan verici. Kendimi geliştirmek için sürekli antrenman yapıyorum ve bir gün profesyonel bir basketbolcu olmayı hayal ediyorum.

Yüzmeyi de seviyorum çünkü hem eğlenceli hem de sağlıklı bir spor. Yüzmek beni serinletiyor ve stresimi azaltıyor. Ayrıca, yüzme tüm vücudu çalıştıran ve kondisyonumuzu geliştiren bir spor.

Bunların dışında futbol, voleybol ve tenis gibi sporları da izlemeyi seviyorum. Bu sporlar da çok heyecan verici ve keyifli. Özellikle milli takım maçlarını takip etmekten büyük keyif alıyorum.

GÜREŞ

Ha bire* yiğitler, koşun, kavrayın,
Koç gibi dolanın, dönün meydanda!
Ağırdan yanaşın, birden uğrayın,
Bir orda kapışın, bir de bu yanda.

Enseden, kürekten tutun, girişin,
Durmayın hakkını verin güreşin,
Atılın aslanlar gibi kükreşin,
Davullar çalınsın ulu divanda.

Sizi seyretmeye göğüs gelir dar,
Dağlar bile görse sizi kımıldar,
Yiğit beş ödülü alana kadar,
Sabra karar olmaz seyreden canda.

Alta geldim diye erinme yiğit,
Üste geldim diye sevinme yiğit,
Bu dünyada bir ün salıp sen de git,
Şad olun yiğitler iki cihanda.

Tecer der ayağa ayak katarım,
Şakırım, coşarım, nara atarım,
Öğerim yiğidi, alkış tutarım,
Billah iki elim olsa da kanda!

Ahmet Kutsi TECER (1901-1967)

Ahmet Kutsi Tecer: Hayatı ve Edebi Kişiliği

Ahmet Kutsi Tecer, 4 Eylül 1901 yılında Kudüs’te doğmuş, 23 Temmuz 1967’de İstanbul’da vefat etmiş Türk şair, yazar, oyun yazarı ve siyasetçidir. Türk edebiyatının önemli halk şairlerinden biri olarak kabul edilir.

Hayatı:

• İlköğrenimini Kudüs’te, ortaokulunu Kırklareli’nde tamamlamıştır.
  • Lise eğitimini İstanbul’da Kadıköy Sultanisi’nde yatılı olarak almıştır.
  • İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nden mezun olmuştur.
  • Öğretmenlik, Millî Eğitim Bakanlığı’nda Talim ve Terbiye Dairesi üyeliği ve milletvekilliği gibi görevlerde bulunmuştur.
  • 1957-1966 yılları arasında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde estetik, Gazetecilik Enstitüsü’nde halk edebiyatı dersleri vermiştir.
  • 1966 yılında emekli olmuştur.

Edebi Kişiliği:

• Şiirlerinde halk edebiyatından ve Anadolu türkülerinden esinlenmiştir.
  • Kolay anlaşılır ve yalın bir dil kullanmıştır.
  • Şiirlerinde doğa sevgisi, vatanseverlik ve insan sevgisi temaları ön plana çıkmıştır.
  • “Köylü”, “At”, “Çoban”, “Doğa” gibi şiirleri ile tanınır.
  • Hikâye, roman ve oyun türünde de eserler vermiştir.
  • “Karacaoglan”, “Yunus Emre”, “Köy Enstitüleri” gibi konularda araştırmalar yapmıştır.

Başlıca Eserleri:

• Şiir: Köylü Şarkıları (1936), Odalarda (1943), Türküler (1952), Köy Türküsü (1953), Halk Şiirleri Antolojisi (1964)
  • Hikâye: Köy Hikayeleri (1939), Anadolu Hikayeleri (1942)
  • Roman: Köy Enstitüleri (1940)
  • Oyun: Köy Düğünü (1938), Karacaoğlan (1943)

Ödülleri:

• 1950 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür.

Ahmet Kutsi Tecer:

• Türk edebiyatına halk şiirlerini kazandırmasıyla tanınır.
  • Şiirlerinde sade bir dil kullanması ve halkın duygularını yansıtmasıyla öne çıkar.
  • Araştırmacı ve fikir adamı kimliğiyle de bilinir.
  • Günümüzde de eserleri ilgiyle okunan ve saygı duyulan bir edebiyatçıdır.

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirden alınan aşağıdaki dizelerde altı çizili olarak verilen kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamım öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarım sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Davullar çalınsın ulu divanda.

Tahminî Anlamı
: Önemli insanların bulunduğu yer.

Cümlem: Pehlivanlar divanda güreşmeye geldiler.

Alta geldim diye erinme yiğit

Tahminî Anlamı: Üşenmek

Cümlem: Ödevlerim için fotokopiciye gitmeye eriniyorum.

Şad olun yiğitler iki cihanda

Tahminî Anlamı: Mutlu olmak

Cümlem: Hepimiz bu müjdeli haberi duyunca şad olduk.

Şakırım, coşarım, nara atarım

Tahminî Anlamı: Güzel şarkı söylemek veya şiir okumak

Cümlem: Çocuklar gösteride çok güzel şakıdılar.

Öğerim yiğidi, alkış tutarım

Tahminî Anlamı: Övmek.

Cümlem: Beni bu derecede öğeceğin hiç aklıma gelmezdi.

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.

1. Şiirde yiğitler neye benzetilmektedir?

Koç ve aslana benzetilmektedir.

1. Şair yiğitlerden ne yapmalarını istemektedir?

Koşmalarını, birbirlerini kavramalarını, meydanda koç gibi dönmelerini, ağırdan yanaşıp birden uğramalarını, birbirleriyle kapışmalarını, birbirlerini enseden tutup girişmelerini, güreşin hakkını vermelerini, aslanlar gibi atılıp kükreşmelerini istemektedir.

1. “Sizi seyretmeye göğüs gelir dar” dizesiyle ne anlatılmak istenmektedir?

Bu dizeyle şair, güreşçilerin müsabakalarının izleyiciler için ne kadar heyecan verici ve nefes kesici olduğunu vurgulamak istiyor.

1. “Alta geldim diye erinme yiğit, / Üste geldim diye sevinme yiğit” dizeleriyle ne anlatılmak istenmektedir?

Bu dizelerle şair, güreşin centilmen bir spor olduğunu ve her zaman kazanmanın mümkün olmadığını hatırlatıyor. Altta kalan güreşçi moralini bozmadan mücadeleye devam etmeli, üstte olan da zaferine kapılıp gevşememeli. Her iki güreşçi de sonuna kadar mücadele etmeli ve centilmenlik ruhuyla hareket etmeli.

1. Şiirde geçen abartılı ifadeleri bulunuz.

Aslanlar gibi kükremek, güreşçileri izlemeye göğsün dar gelmesi, dağların güreşçileri görse kımıldayacak olması, şairin iki eli kanda olsa da güreşçileri övüp alkışlayacak olmasını söylemesi.

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.

KONU:
Geleneksel Türk sporu olan güreş

ANA DUYGU: Güreşe duyulan sevgi ve hayranlık

bh2x1a6.png

k2dnsqy

Bu formu bireysel olarak doldurmalısınız.

1. ETKİNLİK

Sınıfınızda millî sporcuların başarıları hakkında bir konuşma yapınız. Konuşmanızda empati kurma stratejisini uygulayınız. Bu stratejiyi uygulayabilmek için kendinizi konuşmanızdaki sporcunun yerine koyarak neler hissettiğini, yaşadığını, düşündüğünü ifade etmeye çalışınız. Konuşmanız sırasında beden dilinizi etkili kullanmaya özen gösteriniz. Beden dilini etkili kullanmanın konuşmacının vermek istediği sözlü olmayan mesajları iletmeyi kolaylaştıracağını unutmayınız. Konuşmalarınızda kelimeleri anlamlarına uygun kullanmaya özen gösteriniz.

Merhaba Arkadaşlarım,

Bugün sizlerle milli sporcularımızın başarıları hakkında konuşmak istiyorum. Biliyorum, hepimiz milli sporcularımızla gurur duyuyoruz. Ama acaba onların başarılarının arkasındaki emeklerini ve fedakarlıklarını ne kadar takdir ediyoruz?

Bir an için kendinizi bir milli sporcunun yerine koyun. Küçük yaşlardan beri hayallerinizin peşinden koşuyorsunuz. Her gün saatlerce antrenman yapıyorsunuz, kendinizi zorluyorsunuz. Sakatlanmalar, fedakarlıklar, özlem… Bunların hepsini yaşıyorsunuz. Ama pes etmiyorsunuz, çünkü biliyorsunuz ki bir gün o bayrağı göndere çekmek ve ülkenizi temsil etmek sizin için en büyük onur olacak.

Ve o gün geliyor. Binlerce insan sizi izliyor. Heyecan, stres, adrenalin… Hepsi bir arada. Ama siz sadece tek bir şeye odaklanıyorsunuz: Hedefinize. Ve o an geliyor… Kazanıyorsunuz! O duyguyu tarif etmek imkânsız. Sadece gurur, sevinç ve tarifsiz bir mutluluk hissediyorsunuz.

Milli Sporcularımızdan Başarı Örnekleri:

• Taha Akgül: 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda güreşte altın madalya kazanan ilk Türk sporcu.
  • Sümeyye Erdoğan: 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda tekvandota altın madalya kazanan ilk Türk sporcu.
  • Ebrar Karakurt: 2022 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda milli takımla altın madalya kazanan ve MVP seçilen basketbolcu.
  • Nesrin Başaranlar: 2022 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 5000 metre engelli koşuda altın madalya kazanan atlet.
  • Ahmet Arslan: 2022 Dünya Boks Şampiyonası’nda hafif sıklette altın madalya kazanan boksör.

Bu sadece birkaç örnek. Milli sporcularımız her alanda başarılar elde ediyor ve bizleri gururlandırıyorlar.

Empati Kurarak Onları Anlamak:

Bir milli sporcunun yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamak için kendi hayatınızdan örnekler verebilirsiniz. Örneğin, siz de bir spora mı ilgi duyuyorsunuz? Antrenman yapmak zor mu geliyor? Hedefinize ulaşmak için ne kadar fedakarlık yapmanız gerektiğini düşünün. Bu şekilde milli sporcuların yaşadığı zorlukları ve duyguları daha iyi anlayabilirsiniz.

Ayrıca, milli sporcuların başarı hikayelerini okuyabilir, onlarla ilgili videolar izleyebilir ve röportajlar dinleyebilirsiniz. Bu sayede onların ne tür zorluklarla karşılaştıklarını ve bu zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini daha iyi öğrenebilirsiniz.

Umarım bu konuşmam size ilham vermiştir. Milli sporcularımıza her zaman destek olalım ve onları takdir edelim!

1. ETKİNLİK

Eba genel ağ adresinden millî güreşçimiz Taha Akgül’ün röportajını izleyiniz. İzlediğiniz videodan hareketle “bir metinden ve duyulardan hareketle yazma” yöntemini kullanarak aşağıya güreş konulu bir hikâye yazınız. Yazdığınız hikâyede mizahi öğeler kullanınız. Yazdığınız hikâyeyi gözden geçirirken varsa hikâyenizdeki yazım ve noktalama hatalarıyla anlatım bozukluklarını düzeltiniz. Yazdığınız hikâyeyi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Güreşçi Osman’ın Büyük Macerası

Osman, küçük bir kasabanın sakin, utangaç ve biraz da beceriksiz bir genciydi. Spor yapmayı severdi ama pek başarılı sayılmazdı. Bir gün, kasabada bir güreş turnuvası olduğunu duydu. Osman, heyecanlandı ama aynı zamanda da korktu. Güreşçiler çok güçlü ve korkunç görünüyordu.

Yine de Osman cesaretini topladı ve turnuvaya katılmaya karar verdi. İlk turda rakibi, kocaman bir adamdı. Osman, rakibinin karşısında bir sincap gibi görünüyordu. Maç başladı ve Osman, rakibinin kollarından kaçmaya çalıştı. Rakibi onu yakalamaya çalıştı ama Osman çok çevikti. Sonunda, Osman rakibini yerden kaldırdı ve onu mindere fırlattı. Herkes şaşkına dönmüştü. Osman ilk turu kazanmıştı!

Osman, turdan tura ilerledi ve her seferinde daha da şaşırtıcı zaferler kazandı. Sonunda, finalde kasabanın en iyi güreşçisiyle karşılaştı. Bu güreşçi, Osman’ı kolayca yeneceğini düşünüyordu. Ama Osman pes etmedi. Gücünü ve çevikliğini kullanarak rakibini alt etti ve turnuvayı kazandı!

Kasaba halkı Osman’ı kahraman ilan etti. Osman, utangaç bir çocuktan kasabanın en sevilen kişisi haline geldi. Bu maceradan sonra Osman, spor yapmaya devam etti ve güreşte çok başarılı oldu. Her zaman cesaretli ve kararlı olması gerektiğini öğrendi.

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar