Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

İş Süreçlerinde Otomasyona Nereden Başlanmalı?

AKY Çevrimdışı

AKY

MirayWeb Coder's
1 Ekim 2022
85,815

Özet / Hızlı Yanıt​

Otomasyona sık tekrarlanan, kuralı açık, girdisi belli ve hata maliyeti ölçülebilir küçük bir süreçten başlanmalıdır. Belirsiz ve sürekli istisna üreten işler önce standartlaştırılmalıdır.

Otomasyonun amacı insan kontrolünü ortadan kaldırmak değil, tekrarlanan işi azaltırken kontrol noktalarını görünür hâle getirmektir. Bu nedenle iş süreçleri otomasyonu konusu; hazırlık, uygulama ve sonuç kontrolüyle birlikte değerlendirilmelidir.

Bu rehberde iş süreçleri otomasyonu konusunu temel kavramlardan uygulama adımlarına kadar sade ve kontrol edilebilir bir yöntemle ele alacağız.

iş süreçleri otomasyonu Nedir ve Neden Önemlidir?​

İş süreci otomasyonu, belirlenmiş kurallarla yapılan veri girişi, kontrol, bildirim veya aktarım adımlarının yazılım tarafından yürütülmesidir.

Doğru seçilen ilk süreç zaman kazandırır, insan hatasını azaltır ve daha büyük otomasyonlar için ölçülebilir deneyim oluşturur.

Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler​

• Sürecin başlangıç, bitiş ve sorumlusu açık olmalıdır.
  • İstisnalar için insan onayı ve hata kuyruğu tasarlanmalıdır.
  • Başarı yalnızca hızla değil doğruluk ve yeniden işlem oranıyla ölçülmelidir.

Adım Adım Uygulama​

1. Adım 1: Bir hafta boyunca tekrarlanan işleri ve harcanan süreyi kaydedin.
  2. Adım 2: Kuralı en açık ve riski düşük süreci seçin.
  3. Adım 3: Girdi, çıktı, kontrol ve istisna adımlarını akış hâline getirin.
  4. Adım 4: Küçük veri grubunda test edip süre ve hata farkını ölçün.

Kontrol Listesi​

İşlemi tamamladıktan sonra aşağıdaki maddeleri tek tek kontrol etmek, eksik veya hatalı bir ayarı erken fark etmenizi sağlar:

• ✓ Kuralı en açık ve riski düşük süreci seçin.
  • ✓ Girdi, çıktı, kontrol ve istisna adımlarını akış hâline getirin.
  • ✓ Küçük veri grubunda test edip süre ve hata farkını ölçün.

Sık Yapılan Hatalar​

Dikkat: Bozuk süreci aynen otomatikleştirmek hatayı daha hızlı üretir.

Dikkat: İnsan onayı gereken kritik adımı kaldırmak küçük hatayı büyük sonuca dönüştürebilir.

Sık Sorulan Sorular​

Her tekrarlanan iş otomatikleştirilmeli mi?​

Hayır. Çok seyrek yapılan veya kuralı sürekli değişen işte geliştirme maliyeti faydayı aşabilir.

İlk otomasyon ne kadar büyük olmalı?​

Birkaç günde test edilebilecek ve sonucu ölçülebilecek kadar küçük olması öğrenmeyi hızlandırır.

Sonuç​

Özetle, iş süreçleri otomasyonu konusunda kalıcı sonuç almak için adımları sırayla uygulamak, kritik noktaları doğrulamak ve yapılan değişiklikleri kaydetmek gerekir. Böylece aynı yöntem gerektiğinde güvenle tekrarlanabilir.

Okumaya devam et...

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar