AKY
MirayWeb Coder's
Mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin kullanacağı laptop bilgisayarların güçlü ekran kartı ve işlemciye sahip olması çok önemlidir. Bu bölümdeki öğrenciler uzun süre laptoplarda çalışmalar yapar. Dolayısıyla laptop bilgisayarların çok dayanıklı olması da hayati önem taşıyor. Biz de bu kapsamda mimarlık ve mühendislik öğrencileri için en iyi laptop bilgisayarlar listesi oluşturduk. Mimarlık ve Mühendislik Öğrencileri için En İyi Laptop Bilgisayarlar Hangileri? Casper Excalibur G870.1362-CF60X-C Asus ROG Strix G16 Hp Victus 16-S0065NT Lenovo Legion Pro 5 Apple MacBook Pro M5 Dell Gaming G15 MSI Vector 16 HX AI A2XW Monster Tulpar T5 V2 Lenovo LOQ 15IAX9 1. Casper Excalibur G870.1362-CF60X-C Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 15,6 inç Ekran Çözünürlüğü Full HD Ekran Yenileme Hızı 165Hz Ekran Tipi IPS RAM 24 GB İşlemci Intel Core i7-13620H Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 5060 8 GB Depolama Alanı 1 TB SSD Kasa Malzemesi Alüminyum ağırlıklı gövde Soğutma Çift Fan + Bakır Isı Borusu Fiyatı 56 bin TL Mimarlık ve mühendislik gibi bölümlerde okuyan bir öğrenciyseniz ve bütçenizi zorlamadan alabileceğiniz güçlü bir bilgisayar arıyorsanız benim ilk önerim Casper Excalibur G870.1362-CF60X-C. Söz konusu model, Intel Core i7-13620H işlemci, 24 GB RAM, 1 TB SSD ve RTX 5060 ekran kartı sayesinde AutoCAD, SolidWorks, Revit, SketchUp, Lumion ve benzeri programlarda rahat bir kullanım vaat ediyor. Bu modelin en önemli avantajı ekran kartı tarafında. RTX 5060, yalnızca oyun için değil, 3D modelleme, render, simülasyon ve görselleştirme tarafında da işinizi kolaylaştıracak kadar güçlü bir GPU. Özellikle de mimarlık öğrencileri için Lumion, Twinmotion, Enscape ve Blender gibi GPU gücünden yararlanan yazılımlarda RTX 50 serisinden bir ekran kartına sahip olmak ciddi avantaj anlamına geliyor. 24 GB RAM de bu segmentte güzel bir detay. 16 GB RAM hala pek çok öğrenci için yeterli olsa da büyük proje dosyaları, çok katmanlı çizimler ve aynı anda açık duran programlar düşünüldüğünde 24 GB RAM daha iyi bir seçenek. Özellikle de son zamanlarda RAM ve SSD'lerin fiyatlarının ne kadar arttığını düşünürsek. Ekran tarafında 15,6 inç Full HD 165Hz IPS panel kullanılıyor. Bu ekran günlük kullanım, çizim ve bir öğrencinin ihtiyacı olacak profesyonel işler için oldukça yeterli. Ayrıca oyun için de ideal. Bir mimarlık öğrencisinin laptopunu her gün çantada taşıdığını, stüdyoda masadan masaya sürüklediğini düşünürsek kasa dayanıklılığı da boş bir detay değil. G870, alüminyum bir kasa ile geliyor. Bu hem günlük kullanımda daha sağlam bir his veriyor hem de saatlerce süren render işlemlerinde ısının biraz daha iyi dağılmasına yardımcı oluyor. Söz konusu sistem gereksinimleri yüksek programlar olduğunda işlemci ve ekran kartı kadar kritik bir detay daha var. O da soğutma. Casper bu modelde 2 turbo fan tarafından desteklenen bir soğutma bloğu kullanıyor. 5400 RPM'e kadar çıkabilen, 89 fan bıçaklı ve bakır ısı borulu bu yapı işlemci ile ekran kartını ayrı ayrı soğutuyor. Arka arkaya açık kalan AutoCAD, Lumion ya da Blender pencerelerinde donanımın performansını koruyabilmesinde bu soğutma mimarisinin payı büyük. Ben bu modeli özellikle "hem mühendislik/mimarlık programlarını çalıştırsın hem de oyun oynatsın" diyen öğrenciler için mantıklı görüyorum. Özellikle de 56 bin TL'lik fiyat etiketi ile. 2. Asus ROG Strix G16 G614JV-N3158 Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 16 inç Ekran Çözünürlüğü WQXGA (2560x1600) Ekran Yenileme Hızı 165Hz Ekran Tipi IPS RAM 16 GB (32 GB'a kadar) İşlemci Intel Core i7-13650HX Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 4060 8 GB Depolama Alanı 1 TB SSD Kasa Malzemesi Alüminyum kapak, plastik gövde Soğutma ROG Intelligent Cooling Fiyatı 68 bin TL Mimarlık öğrencileri ve yeni mezunlar için doğru bir seçenek arıyorsanız listemin ikinci sırasına Asus ROG Strix G16'yı koydum. Intel Core i7-13650HX işlemci, AutoCAD, SketchUp ve Rhino gibi çizim programlarında rahat bir performans sunuyor; RTX 4060 ekran kartı da Lumion ve V-Ray gibi render programlarında yeterli grafik gücünü sağlıyor. 165Hz yenileme hızına sahip WQXGA çözünürlüklü ekran, 3D modelleme ve detaylı çizimlerde göz yormayan, akıcı bir görüntü deneyimi sunuyor. Bu – özellikle uzun stüdyo saatlerinde – küçük ama önemli bir konfor detayı. Asus'un geliştirdiği ROG Intelligent Cooling sistemi, uzun süren modelleme ve render işlemlerinde cihazın performansını koruması açısından dikkat çekiyor. Alüminyum kapaklı gövde de hem premium bir his veriyor hem de günlük taşımaya karşı dayanıklılık sağlıyor. Hafif ve taşınabilir olması, her gün çantada stüdyoya gidip gelen bir mimarlık öğrencisi için büyük avantaj. RGB aydınlatmalı klavyesi de özellikle geç saatlere kadar süren proje gecelerinde işe yarıyor. Genel olarak Asus ROG Strix G16'yı, güçlü fiyat-performans dengesi arayan ve hem mühendislik yazılımlarını hem de oyunu aynı makinede istiyorum diyen öğrenciler için mantıklı buluyorum. 3. HP Victus Gaming 16-r0004nt (7P6K5EA) Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 16,1 inç Ekran Çözünürlüğü Full HD (1920x1080) Ekran Yenileme Hızı 144Hz Ekran Tipi IPS, 250 nit RAM 32 GB İşlemci Intel Core i7-13700H Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 4070 8 GB Depolama Alanı 1 TB SSD Ağırlık 2,33 kg Soğutma Geniş arka havalandırmalı çift fan Fiyatı 72 bin TL Listemin üçüncü sırasına, hem mühendislik hem mimarlık öğrencilerine hitap eden Hp Victus 16-S0065NT'yi koydum. Intel Core i7-13700H işlemci, hem modelleme hem de render işlemlerinde yüksek performans sunuyor; AutoCAD, Revit, SketchUp, 3ds Max ve Rhino gibi programları kullanırken donma ya da yavaşlama sorunu yaşatmıyor. Bu modelin öne çıkan tarafı RTX 4070 ekran kartı. Lumion, Twinmotion ve V-Ray gibi render programlarında bir önceki nesil ekran kartlarına göre fark edilir bir hız avantajı sağlıyor. Elektrik-elektronik mühendisliği okuyan öğrenciler için de KiCAD ve NI Multisim gibi simülasyon programlarını rahatça çalıştırabiliyor. 32 GB RAM, büyük ölçekli projelerde ve aynı anda birden fazla yazılımı açık tutmak isteyenler için oldukça yeterli bir kapasite. 1 TB SSD depolama da yüksek boyutlu BIM dosyalarını saklamak ve hızlı veri aktarımı yapmak için geniş bir alan sunuyor. 144Hz ekran, grafik tasarım ve detaylı modelleme yapan kullanıcılar için akıcı bir görüntüleme deneyimi sağlıyor. Geniş arka havalandırma sistemi sayesinde uzun süreli çalışmalarda ciddi bir ısınma sorunu yaşanmıyor. Hp Victus 16-S0065NT'yi, hem CAD tabanlı yazılımlarda hem de render işlerinde güçlü bir performans isteyen ve bütçesini biraz daha esnetebilecek öğrenciler için gönül rahatlığıyla önerebilirim. 4. Lenovo Legion 5 Pro LP83DF00AHTR01 Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 16 inç Ekran Çözünürlüğü WQXGA (2560x1600) Ekran Yenileme Hızı 165Hz Ekran Tipi IPS RAM 32 GB İşlemci Intel Core i7-14650HX Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 4060 8 GB Depolama Alanı 1 TB SSD İşletim Sistemi Windows 11 Home Soğutma Legion Coldfront, çift fan Fiyatı 75 bin TL Mimarlık öğrencileri için güncel donanımı ve güçlü ekran kartıyla dikkat çeken bir diğer model Lenovo Legion Pro 5. Intel Core i7-14650HX işlemci, CAD tabanlı yazılımlarda yüksek performans sağlarken render işlemlerinde de hızlı veri işleme kapasitesi sunuyor. 32 GB RAM, orta ve büyük ölçekli projeler için gayet yeterli. 1 TB SSD de yüksek boyutlu mimari projelerin saklanması için ideal bir alan sağlıyor. Windows 11 Home işletim sistemi çoğu mimari yazılımla tam uyumluluk gösterdiğinden ekstra bir kurulum derdiniz olmuyor. RTX 4060 ekran kartı, Lumion ve Twinmotion gibi görselleştirme yazılımlarında tatmin edici bir performans sunuyor. WQXGA çözünürlüklü 165Hz ekran da hem çizim hem de günlük kullanım için net ve akıcı bir görüntü kalitesi sağlıyor. Legion Coldfront soğutma sistemi genel olarak başarılı, ama saatlerce süren ağır render işlemlerinde sıcaklığı takip etmekte fayda var. Kasa biraz daha kalın ve ağır olduğu için sık sık taşıyan öğrenciler için bu bir dezavantaj oluşturabilir. Bütçesi biraz daha yüksek olan ve güncel nesil bir işlemciyle uzun yıllar idare edecek güçlü bir model isteyen öğrenciler için Lenovo Legion Pro 5'i en iyi seçeneklerden biri olarak görüyorum. 5. Apple MacBook Pro M5 Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 14,2 inç Ekran Çözünürlüğü Liquid Retina XDR Ekran Tipi Mini-LED RAM 16 GB (unified memory) İşlemci Apple M5 çip Ekran Kartı Entegre 10 çekirdekli GPU Depolama Alanı 512 GB SSD Ağırlık 1,55 kg Pil Ömrü 24 saate kadar Fiyatı 99 bin TL (eğitim fiyatı) Kolay taşınabilen, işlevsel bir laptop arıyorsanız listemin beşinci sırasına Apple MacBook Pro M5'i koydum. Apple M5 çip sayesinde içerik düzenleme, paylaşma, oynatma ve online izleme gibi işlemleri kolayca yerine getirebiliyorsunuz. Mimarlık öğrencileri için SketchUp, Rhino ve AutoCAD'in Mac sürümleri artık oldukça olgunlaştı; dolayısıyla Windows'a mecbur kalmadan da çizim yapmak mümkün. Aynı zamanda Microsoft 365'ten Final Cut Pro'ya kadar birçok farklı uygulamayı aynı anda çalıştırmak mümkün. 24 saate kadar çıkan pil ömrü, gün boyu stüdyoda prizden bağımsız çalışmak isteyenler için ciddi bir avantaj. Liquid Retina XDR ekran, özellikle görsel sunum ve render çıktılarının renk doğruluğunu değerlendirmek isteyen öğrenciler için diğer modellerden bir adım öne çıkıyor. Aktif soğutma sistemi sayesinde zorlu iş yüklerinde de performans düşüşü yaşanmıyor. 16 GB birleşik bellek günlük kullanım için yeterli olsa da ağır render ve çok katmanlı BIM projeleriyle uğraşan öğrencilerin daha yüksek bellek seçeneklerini değerlendirmesini öneririm. 1,55 kg ağırlığı da her gün çantada taşınacak bir cihaz için oldukça ideal. Bu modeli, özellikle grafik tasarım ve görsel sunuma önem veren, Windows'a bağımlı kalmak istemeyen ve daha yüksek bir bütçeye sahip mimarlık öğrencileri için öneriyorum. 6. Dell Gaming G15 Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 15,6 inç Ekran Çözünürlüğü Full HD Ekran Yenileme Hızı 120Hz Ekran Tipi IPS RAM 64 GB İşlemci Intel Core i7-13650HX Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 4060 8 GB Depolama Alanı 1 TB SSD Kasa Malzemesi Kalın, dayanıklı plastik gövde Soğutma Çift fan, gelişmiş termal tasarım Fiyatı 70 bin TL 64 GB RAM kapasitesiyle listemdeki en güçlü belleğe sahip model Dell Gaming G15. Özellikle büyük ölçekli projelerle çalışan öğrenciler ve yeni mezunlar için üst düzey bir performans sunuyor. AutoCAD, Revit, 3ds Max ve Rhino gibi yazılımları sorunsuz çalıştırırken, aynı anda birden fazla program açık olsa bile performansta herhangi bir düşüş yaşatmıyor. Bu, özellikle çok katmanlı BIM dosyalarıyla uğraşan mühendislik öğrencileri için önemli bir avantaj. 1 TB SSD depolama kapasitesi büyük projeler ve BIM dosyaları için oldukça yeterli alan sunuyor. RTX 4060 ekran kartı ise render işlemlerinde akıcı bir deneyim sağlıyor ve yüksek çözünürlüklü modellemelerde görselleştirme sürecini hızlandırıyor. Kasası ile premium bir his alabileceğiniz cihaz, ayrıca dayanıklı bir yapıya sahip. Daha kalın ve ağır bir tasarıma sahip olduğu için sık sık taşıyan öğrenciler için bu durum bir dezavantaj oluşturabilir; sabit bir çalışma masasında kullanmayı düşünenler için ise sorun teşkil etmiyor. 64 GB RAM'in getirdiği rahatlığı, özellikle çok sekmeli render ve simülasyon işleri yapan mühendislik öğrencilerine öneriyorum. Taşınabilirlikten çok performansı önceliklendirenler için doğru bir seçim. 7. MSI Vector 16 HX AI A2XW Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 16 inç Ekran Çözünürlüğü QHD+ (2560x1600) Ekran Yenileme Hızı 240Hz Ekran Tipi IPS RAM 16 GB DDR5 İşlemci Intel Core i9 HX serisi Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 5080 Depolama Alanı 1 TB SSD Boyut / Ağırlık 357 x 284 x 22,2-28,55 mm, 2,7 kg Bağlantılar 2x Thunderbolt 5, HDMI 2.1, 2,5 Gigabit Ethernet Fiyatı 110 bin TL Bütçesini zorlamaktan çekinmeyen ve en üst düzey render performansı isteyen öğrenciler için listeme MSI Vector 16 HX AI A2XW'yi ekledim. Tasarımıyla da etkileyici, büyük ekranlı ve güçlü bir dizüstü bilgisayar. Bu modelin en dikkat çeken tarafı hiç şüphesiz RTX 5080 ekran kartı. Bu GPU gücü, V-Ray, Lumion, Twinmotion ve Blender gibi programlarda gerçek zamanlı render ve ray tracing performansı anlamına geliyor; ağır BIM projelerinde bile takılma yaşamıyorsunuz. 240Hz yenileme hızına sahip QHD+ ekran, hem detaylı çizim hem de görselleştirme sürecinde son derece akıcı bir deneyim sunuyor. 2x Thunderbolt 5 bağlantı noktası, harici ekrana basit ama güçlü bir bağlantı imkanı sağlıyor; bu da stüdyoda büyük ekranla çalışmak isteyenler için pratik bir avantaj. Çoğu oyun laptopunda çift fanlı bir soğutma sistemi bulunurken, bu modelde GPU ve VRAM'i serin tutmaya yardımcı olan üçüncü bir fan bulunuyor. Bu da uzun süreli, ağır render işlemlerinde performans düşüşünü minimize ediyor. MSI Vector 16 HX AI A2XW'yi, özellikle son sınıf projesi ya da bitirme teziyle uğraşan, ağır render işlerini hızlıca bitirmek isteyen ve bütçesi buna izin veren mühendislik ve mimarlık öğrencilerine öneriyorum. 8. Monster Tulpar T5 V23.2 Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 15,6 inç Ekran Çözünürlüğü Full HD Ekran Yenileme Hızı 144Hz Ekran Tipi IPS RAM 16 GB (32 GB'a kadar) İşlemci Intel Core i7-12650H Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 4060 (100W) Depolama Alanı 512 GB SSD Batarya 4 hücreli, 7 saate kadar Soğutma Efekt soğutma sistemi Fiyatı 36 bin TL Yapay zeka destekli özellikleriyle güncellenen Monster Tulpar T5 V23.2, Nvidia mimarisiyle üretilmiş güncel RTX 4060 ekran kartına sahip. 15,6 inç ekran boyutu ve 144Hz tazeleme hızıyla projeler daha profesyonel şekilde hazırlanabiliyor. Intel Core i7-12650H işlemci, AutoCAD, SketchUp ve benzeri çizim programlarında rahat bir kullanım sunarken RTX 4060 ekran kartı da Lumion ve Twinmotion gibi görselleştirme yazılımlarında yeterli performansı sağlıyor. 4 hücreden oluşan batarya sistemi sayesinde 7 saate kadar kesintisiz proje ve çizim çalışması yapabiliyorsunuz. Özellikle efekt soğutma sistemi, uzun süreli kullanımlarda dahi ısınmayı büyük ölçüde engelliyor.Net ve yüksek kaliteli görüntüleme parlaklık seviyesi de çok kullanışlı özelliklerden biri. Wi-Fi 6 sistemiyle de kesintisiz bir internet deneyimi sunuyor. Bu da online ders ve bulut yedekleme yapan öğrenciler için pratik bir avantaj. Monster Tulpar T5 V23.2'yi, orta bütçeli ve güncel bir ekran kartıyla uzun yıllar idare etmek isteyen mimarlık ve mühendislik öğrencileri için gayet mantıklı buluyorum. 9. Lenovo LOQ 15IAX9 Özellikleri Neler? Özellik Değer Ekran Boyutu 15,6 inç Ekran Çözünürlüğü Full HD Ekran Yenileme Hızı 144Hz Ekran Tipi IPS RAM 24 GB DDR5 İşlemci Intel Core i5-12450HX Ekran Kartı NVIDIA GeForce RTX 4050 6 GB Depolama Alanı 512 GB SSD İşletim Sistemi Windows 11 Soğutma Legion Coldfront hafif versiyon Fiyatı 47 bin TL Listemin son sırasına, bütçesi daha kısıtlı olan ama yine de rahat bir kullanım isteyen öğrenciler için Lenovo LOQ 15IAX9'u ekledim. Intel'in 12. nesil Core i5 işlemcisiyle gelen model, GeForce RTX 4050 ekran kartına sahip. Alt-orta sınıf öğrencilerin genellikle üniversitede karşılaştığı SketchUp, temel AutoCAD çizimleri ve 2 boyutlu projeler için bu donanım fazlasıyla yeterli. RTX 4050'nin 6 GB VRAM'i, ağır render işlerinde biraz beklemenize neden olsa da günlük stüdyo işleri için sorun çıkarmıyor. 24 GB DDR5 RAM, bu fiyat segmentinde dikkat çeken bir detay; aynı anda birkaç programı açık tutabiliyorsunuz. 512 GB SSD depolama, ilk yıllar için yeterli olsa da büyük proje arşivi biriktiren öğrencilerin harici disk kullanmasını öneririm. 144Hz ekran, bu fiyat aralığında beklenmedik derecede akıcı bir görüntü deneyimi sunuyor. Kasa tasarımı sade ve hafif; her gün çantada taşımak isteyenler için pratik bir seçim. Lenovo LOQ 15IAX9'u, özellikle ilk iki sınıfında olan, henüz Lumion ya da V-Ray gibi ağır render programlarıyla uğraşmayan ve bütçesini düşük tutmak isteyen mimarlık ve mühendislik öğrencilerine öneriyorum.