Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Psikolog açıkladı: Kendi sesimizi duymak neden bizi rahatsız ediyor?

AKY Çevrimdışı

AKY

MirayWeb Coder's
1 Ekim 2022
38,580
Psikolog açıkladı: Kendi sesimizi duymak neden bizi rahatsız ediyor?

Kendi sesinizi duyduğunuzda sesinizin size yabancı gelmesi, hatta rahatsız etmesi yaygın görülen bir durum. Kendi sesinize tahammül edememenin ardında bilimsel bir neden bulunuyor.

zBw2Sy6Ec0mjz6EWK-r9vQ.jpg

Bir kaydı dinlediğinizde kendi sesinizin size yabancı gelmesi ve hatta rahatsız edici olması oldukça yaygın bir durumdur. Peki, bu hissin arkasında yatan bilimsel nedenleri hiç merak ettiniz mi?
lPlnlkJ1DUiyHTPaSiTS3g.jpg

Günlük hayatta konuşurken sesimizi içten ve dıştan iki farklı şekilde algılarız. Bunun nedeni, sesin hem hava yoluyla hem de kafatasımızdaki kemikler aracılığıyla iletilmesidir. Konuştuğumuzda, ses tellerimizden çıkan titreşimler sadece kulaklarımıza ulaşmaz, aynı zamanda kemiklerimizden de geçerek iç kulağa iletilir. Bu iletim, sesimizin bize daha derin ve tok gelmesine neden olur.
oi1mdK895EmbI_hV_cO5Fg.jpg

Ancak bir ses kaydını dinlediğimizde, sesimiz yalnızca hava yoluyla kulaklarımıza ulaşır. Bu da frekans farkı yaratarak sesimizin bize beklediğimizden daha ince ve farklı gelmesine neden olur. Tokyo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, sesimizin kayıttan duyduğumuz haliyle kendi algımız arasındaki fark, bu doğal iletim farklılığından kaynaklanıyor.
uR9KbRjUm0SxU56MVCZkzg.jpg

Uzmanlar, bu durumun psikolojik bir boyutu olduğunu da belirtiyor. Psikolog Dr. Silke Paulmann’a göre, sesimiz kimliğimizin önemli bir parçası. Ancak kayıttan dinlediğimizde, kendi beklentilerimize uymayan bir sesle karşılaşmak şaşkınlık yaratıyor ve bu da rahatsız edici bir his uyandırabiliyor.Bu konu üzerine yapılan bir başka araştırma ise sesimizin kayıtta hoşumuza gitmemesinin, duygularımızın sesimize yansımasıyla ilgili olabileceğini ortaya koyuyor. 1966 yılında psikologlar Phil Holzemann ve Clyde Rousey tarafından yapılan bir çalışmada, insanların kaydedilmiş seslerinde gizlemeye çalıştıkları duyguların örneğin kaygı veya üzüntünün – daha belirgin hale geldiği tespit edildi.
siP3A3wN8EmBhiNIBuZbpg.jpg

Nörobilimci Marc Pell, bu süreci şöyle açıklıyor: “Kendi sesimizi kayıttan dinlediğimizde, tıpkı başkalarının seslerini değerlendirdiğimiz gibi, bilinçsizce bir değerlendirme sürecine giriyoruz. Bu da sosyal kimliğimizle uyumlu olmayan bir ses duyduğumuzda rahatsızlık hissetmemize neden oluyor.”
K5MaKcFVb0qhLxxkBIzJuA.jpg

Sesimizi kayıttan dinlerken yaşadığımız rahatsızlık, hem biyolojik hem de psikolojik nedenlere dayanıyor. Hava ve kemik iletimi arasındaki fark sesimizin farklı algılanmasına yol açarken, içsel beklentilerimizle örtüşmeyen bir ses duymak psikolojik olarak rahatsız edici olabiliyor.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar