Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Tofaş’ta Egea sonrası yeni dönem! Bursa’da neler oluyor?

AKY Çevrimdışı

AKY

MirayWeb Coder's
1 Ekim 2022
100,598

Fiat Egea’nın üretiminin sona ermesinin ardından Tofaş’ın Bursa fabrikasında yeni dönem hız kazanıyor. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu’nun Opel’in Almanya’daki merkezine yaptığı ziyaretin ardından Citroën CEO’su Xavier Chardon’ın Bursa fabrikasına gelmesi dikkat çekti. K9 projesi, yeni ticari araç üretimleri ve Egea sonrası oluşan yeni üretim yapısıyla birlikte gözler Tofaş’ın Bursa’daki geleceğine çevrildi.​

Bursa otomotiv sanayisinde dikkat çekici bir dönem yaşanıyor. Tofaş’ın 11 yıldır üretimini gerçekleştirdiği Fiat Egea’nın banttan indirilmesinin ardından Bursa fabrikasında yeni bir üretim dönemi şekillenmeye başladı. Tam da bu süreçte Stellantis’in global markalarından gelen üst düzey temasların peş peşe gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu önce Almanya’nın Rüsselsheim kentindeki Opel merkezini ziyaret ederek Opel CEO’su Florian Huettl ve markanın üst yönetimiyle bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından Citroën CEO’su Xavier Chardon’ın Türkiye’ye gelerek Tofaş’ın Bursa fabrikasını ziyaret etmesi ise Bursa’daki üretim yapılanmasına yönelik ilgiyi bir kez daha ortaya koydu.

Tofas-Fabrikasi-otogundem-1.jpg

Egea üretimi sona erdi, Tofaş’ta yeni sayfa açıldı​

Fiat Egea’nın Tofaş Bursa Fabrikası’ndaki üretim yolculuğu 6 Temmuz 2026’da sona erdi. 2015 yılında başlayan üretim sürecinde 1 milyon 417 binin üzerinde Egea üretildi. Egea’nın üretiminin tamamlanmasıyla birlikte Tofaş’ın Bursa’daki üretim planlamasında önemli bir dönem kapandı. Ancak fabrikanın yeni dönemde tek bir markaya bağlı üretim yapısından daha geniş bir Stellantis üretim merkezine dönüşmesi dikkat çekiyor. Tofaş’ın Stellantis ile entegrasyonunun ardından Bursa fabrikasında farklı markalar için üretim faaliyetleri giderek genişliyor.

Yeni-Opel-Combo-Elektrik-oto-gundem.jpg

Opel için Bursa’nın önemi artıyor​

Egea’nın ardından Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu’nun Opel’in Rüsselsheim’daki merkezini ziyaret etmesi dikkat çekici bir gelişme oldu. Eroldu, Opel CEO’su Florian Huettl ve üst yönetimle gerçekleştirdiği görüşmelerde otomotiv sektöründeki dönüşüm, Opel’in orta ve uzun vadeli hedefleri, elektrifikasyon, sürdürülebilir mobilite ve Türkiye pazarındaki fırsatları değerlendirdi. Görüşmelerde Tofaş’ın Opel için Bursa’da yürüttüğü üretim faaliyetleri de gündeme geldi. Tofaş fabrikasında hâlihazırda Opel Zafira, Vivaro ve Vivaro Kamyonet modellerinin üretimi gerçekleştiriliyor. K9 projesi kapsamında Opel Combo’nun da üretim programına dahil olması planlanıyor. Bu gelişme, Tofaş’ın Opel’in hafif ticari araç yapılanmasındaki rolünün de genişlediğini gösteriyor. Opel CEO’su Florian Huettl, Türkiye’nin Opel’in en büyük üçüncü pazarı olduğunu belirtirken, Tofaş’ın güçlü bayi ağı, pazar tecrübesi ve üretim yetkinliklerinin iş birliğinin önemli unsurları olduğunu vurguladı.

YENI-CITROEN-C5-AIRCROSS-otogundem-1-1.jpg

Opel ziyaretinin ardından Citroën CEO’su Bursa’da​

Opel temasının ardından bu kez Citroën CEO’su Xavier Chardon’ın Tofaş’ın Bursa Fabrikası’nı ziyaret etmesi dikkat çekti. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette Chardon, üretim alanlarını ve yeni dönem projelerini yerinde inceledi. Ziyaretin önemli başlıklarından biri de K9 projesi oldu. Citroën’in Türkiye’deki üretim ayağı da genişliyor. Jumpy ve SpaceTourer modellerinin ardından Berlingo’nun da Bursa Fabrikası’nda üretilmesi planlanıyor. Citroën CEO’su Xavier Chardon, Türkiye’nin 2025 yılında Citroën’in dünya genelindeki ikinci büyük pazarı olduğunu ve 2026’nın ilk 8 ayında markanın yüzde 5,2’lik pazar payını koruduğunu açıkladı. Chardon ayrıca Türkiye’deki güçlü pazar performansının üretim tarafındaki yeni projelerle desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

FIAT-DOBLO-otogundem.jpg

K9 projesi Tofaş’ın yeni döneminin merkezinde​

Bursa’daki değişimin en önemli parçalarından biri K9 projesi. Stellantis ve Tofaş tarafından açıklanan yatırım planı kapsamında K9 projesi için 256 milyon euroluk yatırım öngörülüyor. Projenin 2026’nın üçüncü çeyreğinden itibaren devreye alınması planlandı. K9 projesiyle birlikte Tofaş’ın Bursa fabrikasında Stellantis’in farklı markalarına ait hafif ticari araçların üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu yapı, Bursa fabrikasının yalnızca Fiat markasına yönelik üretim yapan bir tesis olmaktan çıkarak Stellantis’in çok markalı üretim yapılanmasında daha geniş bir rol üstlendiğini gösteriyor.

Fiat-Egea-Limited-otogundem-1-1.jpg

Egea’nın yerine hangi model gelecek?​

Bursa’daki gelişmelerin ardından en fazla merak edilen konu ise Egea’nın ardından Tofaş’ın hangi binek otomobili üreteceği. Ancak şu aşamada Egea’nın yerine geçecek yeni model konusunda resmi olarak açıklanmış bir model ismi bulunmuyor. Bu nedenle yeni bir modelin ismini kesinleşmiş gibi vermek yerine, Tofaş’ın mevcut üretim yapılanmasına bakmak gerekiyor. Bir tarafta K9 projesi ve yeni hafif ticari araçlar, diğer tarafta Opel’in üretim faaliyetleri ve Citroën’in genişleyen ürün gamı bulunuyor. Berlingo’nun da Bursa’da üretim kapsamına alınmasıyla birlikte Tofaş’ın çok markalı üretim yapısı daha da genişleyecek.

Bursa’da artık sadece Fiat üretimi konuşulmuyor​

Tofaş’ın Bursa fabrikasında yaşanan dönüşüm, Egea’nın üretiminin sona ermesinden daha büyük bir değişime işaret ediyor. Opel’in Rüsselsheim’daki yönetimiyle yapılan görüşme ve hemen sonrasında Citroën CEO’sunun Bursa fabrikasını ziyaret etmesi, Stellantis’in Türkiye’deki üretim yapılanmasında Tofaş’ın rolünün önemini ortaya koyuyor. Egea dönemi sona erdi. K9 dönemi başladı. Opel’in Bursa’daki üretim kapsamı genişliyor. Citroën tarafında Berlingo ile yeni bir üretim dönemi hazırlanıyor. Şimdi ise otomotiv sektörünün gözü Tofaş’ın Bursa’daki bir sonraki büyük hamlesinde. Bursa’da yeni dönem başladı. Asıl merak edilen ise bu yeni dönemin hangi modellerle şekilleneceği.

The post Tofaş’ta Egea sonrası yeni dönem! Bursa’da neler oluyor? appeared first on Otomobil Haberleri.

Megane Yedek Parça

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar