Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Web Arşivi

Sizleri Aramızda Görmekten Mutluluk Duyuyoruz :) ~ Tıklayın ~

Unutulan Bir Gelenek: Diş Kirası

HDC Çevrimdışı

HDC

Kurucu
Üye
26 Nisan 2024
8,600
İftar davetleri geçmişten günümüze devam eden geleneklerimizden olmasına rağmen eski zamanlarda davetler daha ince anlamlar taşırdı. Konu komşu, hısım akraba yanında fakir fukara ve yolda kalmışlar da iftar davetinde unutulmaz, başköşeye oturtulurdu. Zengin konaklarda iftar sofraları kurulur, gelen geçen herkes buyur edilir, en çok da fukara gözetilir, iftar açıldıktan sonra ev sahibi, misafirlere “diş kirası” adı ile gelenekleşen hediyeler verirdi. Diş kirası, bütçeye göre değişirdi; kadife keselerin içine altın, akçe, tespih, mendil, çorap vb. koyanlar olurdu. Diş kirası geleneği; ev sahibinin, “Sizler soframı onurlandırıp bana sevap kazandırdınız.” diyerek misafirlerine teşekkür etmesiydi. Güzel geleneklerle taçlandırılan bu kutlu ayda, Ramazan davulcusunun: “Davetleri pek severiz / Bin teşekkür ederiz / Yemekler sevdi bizi / Diş kirası isteriz.” mânisiyle de diş kirası herkese hatırlatılırdı. Böyle geleneklerle Ramazan ayının daha coşkulu yaşanması sağlanırdı.

Ben cinleri ve insanları, başka değil, sırf bana kulluk etsinler diye yarattım. (Zâriyât, 51/56)

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar